Clicky


 


Noord-Korea wil met VS praten ondanks sancties

Noord-Korea wil met VS praten ondanks sancties
25-02-2018 22:42 | Buitenland | auteur ANP

PYEONGCHANG - Ondanks nieuwe sancties is Noord-Korea bereid om met de VS te praten. Dat heeft de delegatie die bij de Winterspelen was verteld aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Die had een ontmoeting met de delegatie die in Pyeongchang was vanwege de sluitingsceremonie. Moon kreeg te horen dat Noord-Korea de gesprekken met de VS "zo snel als mogelijk'' zou willen. Ook kreeg de Zuid-Koreaanse president te horen dat Noord-Korea de banden met zowel Seoul als Washington "samen wil ontwikkelen en verbeteren''.

Onder welke omstandigheden het in het conflict over Noord-Korea's nucleaire en raketprogramma's kan komen tot gesprekken tussen de VS en Noord-Korea, bleef onduidelijk.

De VS reageerden terughoudend op de Noord-Koreaanse bereidheid om te praten. De regering van president Donald Trump wil een "volledige, controleerbare en onomkeerbare" denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland bereiken, herhaalde het Witte Huis zondag in een schriftelijke verklaring. "We zullen zien of de boodschap van Pyongyang vandaag dat het klaar is voor gesprekken een eerste stap is op weg naar denuclearisatie." In de tussentijd moeten de VS en de wereld duidelijk blijven maken "dat de nucleaire en raketprogramma's in Noord-Korea een doodlopende weg zijn".

Na lange tijden van spanningen is er de laatste weken juist sprake van ontspanning. Aan de Winterspelen deed ook een gezamenlijk team van Zuid- en Noord-Korea mee.

De Noord-Koreaanse delegatie zat tijdens de sluitingsceremonie overigens op de tribune vlak achter Ivanka Trump, dochter van de Amerikaanse president, die een delegatie uit de VS leidde.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats