Clicky


TMM: Lage capaciteitsprijs resulteert niet in een daling van de hoge recordprijsindex

TMM: Lage capaciteitsprijs resulteert niet in een daling van de hoge recordprijsindex
20-02-2018 13:39 | Financieel | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - De vierendertigste editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting onthult dat de minuscule capaciteitsstijging niet resulteert in een daling van de hoge recordprijsindex

In het vierde kwartaal van 2017 steeg de capaciteitsindex met 6,4 procent naar 71.8 ten opzichte van het vorige kwartaal. De indexwaarde van het vierde kwartaal van 2017 is 22,3 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2016.

De prijsindex steeg in het vierde kwartaal van 2017 naar een index van 107.9. Dit is een stijging van bijna 6 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2017 (index 101.8). Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016, is de prijsindex gestegen met 14 procent.

De dieselindex steeg met 10 procent van het derde tot het vierde kwartaal, naar een indexwaarde van 82.7.

De European Trade Flow Index daalt naar verwachting met 0,8 procent in het vierde kwartaal van 2017.

Erik van Dort, Supply Chain Director bij Capgemini, merkt op: “Vervoerders hebben goede prijzen gekregen voor hun diensten in 2017, maar het vierde kwartaal is echt uniek. In de elf jaar waarin we transportprijzen evalueren, hebben we nog nooit zulke hoge prijzen waargenomen. Het derde kwartaal lag al dicht tegen een record aan in vergelijking met eerdere derde kwartalen, met uitzondering van het derde kwartaal van 2008 dat hoger lag, maar het vierde kwartaal van 2017 breekt alle recordcijfers in vergelijking met alle voorafgaande kwartalen. Hoewel het eerste kwartaal altijd een traag kwartaal is, zal het interessant zijn om te zien of het tekort aan chauffeurs zal leiden tot hogere prijzen dan normaal in het eerste kwartaal.”

Oliver Kahrs, Director Business Development bij Transporeon voegt hieraan toe: “De beschikbare transportcapaciteit steeg met 6 procent in het vierde kwartaal van 2017, maar daalde met bijna één vierde in vergelijking met vorig jaar. Capaciteit zit onder het gemiddelde sinds het tweede kwartaal van 2017. Dit toont aan hoe hard het probleem blijft aanhouden. De tekorten kunnen niet worden opgelost op korte termijn en kunnen zich ontwikkelen naar een blijvende trend. Een intelligente strategiemix in transport executie wordt steeds belangrijker voor verladers.”