Clicky

 
Transport Online - Air France weet staking niet te voorkomen

Air France weet staking niet te voorkomen

Air France weet staking niet te voorkomen
20-02-2018 09:28 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

PARIJS - Air France is er niet in geslaagd een brede staking op donderdag te voorkomen. Overleg tussen de luchtvaartmaatschappij en de vakbonden heeft niets opgeleverd. Het gesprek bleek "een pure formaliteit'' omdat de directie niet bereid bleek tot echte onderhandelingen, laten de bonden in een gezamenlijke verklaring weten.

Vakbonden die de piloten, het cabinepersoneel en de grondmedewerkers vertegenwoordigen, eisen een algemene loonsverhoging van 6 procent. Zij wijzen erop dat de lonen de afgelopen zes jaar niet gecorrigeerd zijn voor inflatie, en vinden dat de sterk verbeterde financiële resultaten ruimte bieden voor wat extra's.

De bonden waarschuwden eerder al voor een staking op donderdag, en hebben nu besloten die door te zetten. Air France zegt nog niet te kunnen inschatten hoeveel vluchten daardoor getroffen zullen worden. Het bedrijf biedt passagiers de mogelijkheid hun reis zonder extra kosten om te boeken.

Air France behaalde vorig jaar een operationeel resultaat van 588 miljoen euro, 216 miljoen euro meer dan in 2016. Die verbetering is evenwel hard nodig om investeringen in bijvoorbeeld nieuwe vliegtuigen te kunnen financieren. Zusterbedrijf KLM deed het bovendien nog altijd stukken beter met een winst van 910 miljoen euro op een veel lagere omzet dan die van Air France.

De gevraagde loonsverhoging zou het bedrijf dit jaar 240 miljoen euro extra gaan kosten, rekende topman Jean-Marc Janaillac vorige week al voor bij de presentatie van de jaarcijfers. Dat zou in de weg komen te staan van de genoemde investeringen, die volgens hem hard nodig zijn om de nog altijd felle concurrentie in de Europese luchtvaart het hoofd te kunnen blijven bieden.

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden