Clicky

 
Transport Online - Rutte: grootste fout was samenwerken met PVV

Rutte: grootste fout was samenwerken met PVV

Rutte: grootste fout was samenwerken met PVV
19-02-2018 00:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De grootste fout die premier Mark Rutte naar eigen zeggen in zijn loopbaan heeft gemaakt is dat hij bij zijn eerste kabinet in zee ging met de PVV. Maar dat hij dat "experiment'' niet had moeten aangaan, wil hij ook weer niet zeggen.

'Als die partij bereid is, toch 24 zetels, om onderdeel te worden van de macht, dan moet je het ook proberen'', stelt Rutte in televisieprogramma WNL op Zondag. Dat ging volgens hem anderhalf jaar goed, "tot het spannend werd'' en PVV-voorman Geert Wilders volgens Rutte "geen verantwoordelijkheid'' wilde nemen.

Het leed dat door de gaswinning in Groningen is aangericht is hem minder aan te rekenen, vindt Rutte. Hij verdedigde het beleid van het kabinet, dat volgens hem ook overrompeld was door de aardbevingen. "Daar zijn dingen niet goed gegaan'', maar ,,ik denk dat we geprobeerd hebben om dat stap voor stap in goede banen te leiden''.

Slechte herinneringen

Ondanks zijn slechte herinneringen aan de samenwerking met de PVV verkiest de minister-president Wilders boven Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Rutte neemt de voorman van deze nieuwe rivaal voor zijn VVD heel erg kwalijk dat hij de onafhankelijkheid van het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 in twijfel heeft getrokken. Ook "voelt een VVD'er zich niet thuis'' bij gewraakte uitspraken van Baudet over het "homeopathisch verdunnen'' van de Nederlandse bevolking, stelt Rutte.

De premier wil "graag nog even door'', maar denkt dat fractievoorzitter Klaas Dijkhoff hem "nu al zou kunnen opvolgen''. "Ik vind het een uitzonderlijk talent. Maar luister: ik zit er nog. En ik ga als de verkiezingen naderen eens kijken wat ik zelf ga doen.''

Toen minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra dinsdag liet weten dat hij zou opstappen, hebben ze samen wat tranen gelaten, vertrouwde Rutte interviewer Rick Nieman verder toe.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,995
Diesel1,910

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden