Transport Online - Honderden nieuwe douaniers nodig door brexit

Honderden nieuwe douaniers nodig door brexit

Honderden nieuwe douaniers nodig door brexit
16-02-2018 15:04 | Controles | auteur ANP

DEN HAAG - Vanwege de naderende brexit worden er vanaf volgende week nieuwe douanebeambten geworven. Volgens staatssecretaris Menno Snel (Financiën) zijn er 750 tot 930 mensen nodig om de nieuwe buitengrens met het Verenigd Koninkrijk te bewaken. Hij sprak van een ,,behoorlijke" uitbreiding van de capaciteit. Momenteel werken er zo'n 5000 mensen bij de douane. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt er ook een behoorlijk aantal mensen bij.

Hoeveel geld de nieuwe douaniers gaan kosten wilde Snel nog niet zeggen. Daar wordt in het voorjaar een knoop over doorgehakt. Snel wil volgende week al beginnen met het publiceren van de vacatures. Het is weliswaar nog niet duidelijk voor welke vorm de Britten kiezen als ze de EU verlaten, maar hij noemde het niet verstandig nog langer te wachten. De extra douaniers moeten ook opgeleid en getraind worden, onderstreepte hij.

Volgens de staatssecretaris is het extra douanepersoneel vooral nodig om de goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk te controleren. Groot-Brittannië is een van de grootste handelspartners van Nederland. De personeelsuitbreiding moet ervoor zorgen dat bedrijven zo weinig mogelijk last hebben van de brexit. Gewone burgers zullen er volgens de staatssecretaris wat minder hinder van ondervinden.

Minister Carola Schouten (Landbouw) zegt dat in aanloop naar de brexit ook meer NVWA-personeel nodig is. "Voor controles en keuringen aan de grens zijn straks extra mensen nodig. Bij de NVWA gaat het dan vooral om dierenartsen. De werving van dergelijke specialistische krachten moet nu al starten, anders zijn ze straks niet op tijd aan boord. Bij de NVWA kan het uiteindelijk gaan om 143 voltijdbanen''.

In de Tweede Kamer waren er zorgen over de voorbereiding op de brexit door de douane en de NVWA. Kamerleden vroegen zich af of er al extra personeel werd geworven en of er geld voor deze organisaties werd vrijgemaakt.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,319

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions