Amerikanen lezen minister Bijleveld de les

Amerikanen lezen minister Bijleveld de les
14-02-2018 19:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft minister Bijleveld en zijn collega’s uit de andere NAVO-landen die onvoldoende besteden aan defensie woensdag nog eens verteld dat ze hun verplichtingen moeten nakomen. Alle 29 NAVO landen moeten in 2024 minstens 2 procent van hun nationaal inkomen aan defensie uitgeven. Nederland komt deze kabinetsperiode niet verder dan 1,3 procent.

"Mattis heeft heel feitelijk aangegeven hoe de situatie is: vijftien landen halen het en de rest niet. En bij die laatste zitten wij zoals het er nu uitziet'', aldus Bijleveld. "Als je naar de feiten luistert is het natuurlijk wel een harde boodschap. Ik heb aangegeven dat wij 5 miljard extra kunnen besteden. Een goed begin.''

Minister Steven Vandeput van België, dat de 0,9 procent nog niet eens haalt, nam het woord niet. "Als je geschoren wordt moet je stilzitten.'' Hij tekende wel aan dat zijn land altijd bij de besten van de klas hoort als het gaat om bijdragen aan NAVO-missies.

Ook NAVO-topman Jens Stoltenberg sprak vermanend. "Iedereen moet zijn deel betalen. Het gaat om geloofwaardigheid en natuurlijk onze veiligheid.''NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,767
Diesel1,452

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden