Clicky


CO2-uitstoot transportsector gestegen

CO2-uitstoot transportsector gestegen
14-02-2018 11:35 | Klimaat | auteur ANP

DEN HAAG - De CO2-uitstoot in Nederland is in het vierde kwartaal 2,2 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De daling was grotendeels te danken aan de zachtere winter. Als die buiten beschouwing wordt gelaten blijft een daling van 0,2 procent over, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De landbouw, industrie, delfstoffenwinning en bouw stootten gezamenlijk meer CO2 uit. Dat kwam vooral op het conto van de chemische basisindustrie en de petrochemische industrie. Olieraffinaderijen daarentegen produceerden fors minder en veroorzaakten daardoor ook minder uitstoot.

Ook de transportsector blies meer vervuilende stoffen de lucht in. De totale emissies van de transport stegen met drie procent, vooral doordat er meer vrachtwagens op de weg waren en meer vliegtuigen vlogen.

De zachtere winter zorgde voor een lager gasverbruik voor de verwarming van huizen en kantoren. Ook de verminderde inzet van steenkool door energiebedrijven ten opzichte van een jaar eerder maakte verschil. Bij verbranding van steenkool komt relatief gezien meer broeikasgas vrij dan bij verbranding van aardgas.

De daling van de CO2-uitstoot werd bewerkstelligd in tijden dat de economie juist harder ging draaien. Het bruto binnenlands product steeg in dezelfde periode met 2,9 procent.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions