Lijsttrekkers vallen Baudet aan over racisme

Lijsttrekkers vallen Baudet aan over racisme
10-02-2018 00:52 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

AMSTERDAM - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet kreeg er vrijdagavond flink van langs tijdens het landelijke lijsttrekkersdebat over Amsterdam. Volgens D66-voorman Alexander Pechtold maakt hij zich schuldig aan discriminatie op basis van geloof, maar ook "geslacht, geaardheid en ras''.

De gemoederen liepen hoog op tijdens het debat, waarin onder anderen Pechtold en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher van de gelegenheid gebruik maakten Baudet aan te vallen op de ophef over een uitspraak van de nummer twee op de lijst van FVD in Amsterdam. Yernaz Ramautarsing zou in een interview hebben gesteld dat er een verband is tussen IQ en volkeren. De FVD-leider schreeuwde vervolgens dat "deze demonisering nu moet stoppen'' en riep het kandidaat-raadslid erbij op het podium om tekst en uitleg te geven. Die werd daarop van het podium weggestuurd.

"Wees een kerel en zeg dat al die misverstanden niet gezegd hadden moeten worden'', bitste Asscher hem toe. Baudet deed het allemaal af als "flauwekul''.

Aan het debat, een initiatief van De Balie en Het Parool, deden zeven partijen mee. Forum voor Democratie doet met lijsttrekker Annabel Nanninga voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad, en maakt volgens de laatste peilingen kans op drie zetels. Vorige week spraken de Amsterdamse lijsttrekkers van D66, GroenLinks en PvdA zich al uit tegen samenwerking met FVD in een toekomstig college. Baudet is lijstduwer van zijn partij in de hoofdstad, maar maakte kenbaar dat hij alleen de raad in gaat als FVD achttien zetels haalt en niet op basis van voorkeursstemmen.

Baudet had het eerder op de avond al aan de stok met GroenLinks-leider Jesse Klaver, die tegen de uitbreiding van Schiphol is omdat dan de klimaatdoelstellingen van Parijs niet worden gehaald. De FVD-voorman vindt dat dit akkoord van tafel moet en betwist het dat de opwarming van de aarde is te wijten aan de mens.

De lijsttrekkers spraken zich verder uit over onder meer de overspannen Amsterdamse woningmarkt en of de Coentunnel een andere naam moet krijgen. Volgens SP-leider Lilian Marijnissen, die voor het eerst in debat ging met andere lijsttrekkers, denken de meeste mensen bij de Coentunnel alleen maar aan files. "Geen goede associatie.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,759
Diesel1,463

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden