Transport Online - Maersk wil 2017 snel vergeten

Maersk wil 2017 snel vergeten

Maersk wil 2017 snel vergeten
09-02-2018 09:24 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

KOPENHAGEN - Containervervoerder A.P. Møller-Maersk wil het "ongewone" jaar 2017 het liefst zo snel mogelijk vergeten. Onder meer een grote cyberaanval zorgde voor problemen. Ook kampte het concern met andere "operationele uitdagingen". Dit alles leidde ertoe dat niet aan de gemiddelde verwachtingen werd voldaan. Voor het lopende boekjaar gaan de Denen uit van een flinke groei.

Onder de streep resteerde over het afgelopen boekjaar een verlies van bijna 1,2 miljard dollar, tegen een tekort van 1,9 miljard dollar een jaar eerder. Toen deed het bedrijf onder meer een fikse afschrijving op zijn oliedivisie. Onder meer hogere brandstofkosten, met name in het slotkwartaal van 2017, zetten de resultaten onder druk. De omzet kwam over heel 2017 uit op 30,9 miljard dollar, 13 procent meer dan een jaar eerder.

A.P. Møller-Maersk is volop bezig met een herstructurering, waarbij sommige onderdelen overboord gaan. Maersk Tankers en de Braziliaanse containerdivisie Mercosul werden al verkocht. Over de verkoop van Maersk Oil is inmiddels ook overeenstemming bereikt. Een "structurele oplossing" voor Maersk Drilling en Maersk Supply Service wordt dit jaar verwacht.

Het concern gaat voor 2018 uit van een bedrijfsresultaat van 4 miljard tot 5 miljard dollar, tegenover 3,5 miljard dollar die afgelopen jaar werd geboekt. De Denen staan erom bekend conservatief te zijn met het formuleren van financiële doelen. Topman Soren Skou van de containervervoerder wees er wel op dat de seinen voor de wereldwijde economie momenteel op groen staan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen