Clicky


OM eist hoge boetes om illegale sloop schepen

OM eist hoge boetes om illegale sloop schepen
08-02-2018 20:06 | Algemeen | auteur ANP

ROTTERDAM - De Groningse rederij Seatrade heeft vier schepen illegaal laten slopen op stranden in India en Turkije. Dat stelde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bij de rechtbank in Rotterdam. De officier eiste boetes tot 750.000 euro voor elk van de drie betrokken bedrijven die onder het Seatrade-concern vallen.

Tegen de algemeen directeur en de financiële topman van het concern eiste het OM gevangenisstraffen tot zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Een financieel directeur van twee dochterbedrijven hoorde een dezelfde straf eisen.

Schepen die op eigen kracht naar hun laatste bestemming varen, bevatten grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen zoals bunkerolie, smeerolie en asbest. Daarom is het verboden deze vanuit de EU naar dergelijke landen te vervoeren. "Het slopen van afgedankte zeeschepen is gevaarlijk voor de arbeiders en slecht voor het milieu", hield het OM de verdachten voor.

Volgens het OM liet Seatrade de schepen louter en alleen uit financiële drijfveren in Azië slopen. "Welbewust kozen verdachten voor slopen in slechte omstandigheden omdat daarmee de meeste winst wordt gegenereerd.”

Door hun handelen houden verdachten deze verwerpelijke ontmantelingsmethoden in stand, zei de aanklager "Daarmee zadelen ze ontwikkelingslanden met grote milieuverontreiniging en gezondheidsrisico’s op.”

Het OM start ook een ontnemingsvordering om het financiële voordeel dat Seatrade had door de illegale sloop teniet te doen.

Foto's

  • Golar Igloo
  • J.Roeland
    KLG EUROPE
  • J.Roeland
    NOVA CURA
  • J.Roeland
    ALFA-NERO