Clicky


Blokkade 2100 boerderijen om fraude met koeien

Blokkade 2100 boerderijen om fraude met koeien
08-02-2018 09:41 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het aantal bedrijven dat wordt geblokkeerd vanwege gesjoemel met de registratie van melkkoeien is opgelopen tot ruim 2100. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dat gemeld. Eind vorige maand stond het aantal bedrijven nog op 45. Minister Carola Schouten noemt de omvang zorgwekkend en heeft de boerenorganisaties opnieuw op haar ministerie ontboden.

Bij de boeren zijn onregelmatigheden geconstateerd in de administratie. Die boerderijen worden vandaag en morgen geblokkeerd. Het betekent dat dieren niet mogen worden aan- en afgevoerd. Runderen die al zijn verkocht aan bijvoorbeeld een vleesverwerker worden ook geblokkeerd, maar dat geldt niet voor het hele bedrijf van de koper.

Het blijft mogelijk ook niet bij 2100 betrapte overtreders. Het onderzoek is nog in volle gang en er is nog een flinke groep verdachte bedrijven.

Toezichthouder NVWA heeft niet genoeg inspecteurs om bij iedere verdachte langs te gaan. Daardoor kunnen sommige overtreders een boete ontlopen. Overtreders hangt wel hoe dan ook een naheffing en een mogelijke subsidiekorting boven het hoofd.

"De afgelopen week hebben we een beter beeld gekregen van de bedrijven die hebben geknoeid met de identificatie en registratie (I&R) en het blijkt om een aanzienlijk aantal te gaan'', stelt Schouten. "Ik heb de NVWA en RVO.nl gevraagd alle mogelijke afwijkingen in het I&R te onderzoeken. Elke vorm van fraude is onacceptabel en moet hard worden aangepakt.''

Melkveehouders moeten al hun runderen registreren in het I&R-systeem. Dat is belangrijk om bij een gevaarlijke veeziekte of een besmetting met een schadelijke stof te kunnen zien welke dieren een gevaar vormen.

Afgelopen jaar waren er volgens de I&R-cijfers veel vaker twee- en meerlingen geboren bij koeien dan normaal. Gebruikelijk is 3 tot 5 procent meerlingen. Bij zo'n 2000 bedrijven lag dit percentage echter boven de 10 procent. Bij 5700 andere bedrijven lag het tussen de 5 en 10 procent.

Door met de geboortecijfers te sjoemelen is het voor boeren makkelijker om aan de regels voor fosfaatuitstoot te voldoen, zonder daarvoor runderen te hoeven wegdoen. Een koe die nog nooit een jong heeft gebaard telt voor de fosfaatuitstoot namelijk minder zwaar mee.