Clicky


NAM en kabinet eens over vergoeding schade

NAM en kabinet eens over vergoeding schade
07-02-2018 16:38 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet en gaswinningsbedrijf NAM zijn het onderling eens over de vergoeding van de schade van de gaswinning in Groningen. De NAM vergoedt de schade van gedupeerden die daarop volgens de nieuwe regels recht hebben.

De afhandeling van de schade gaat voortaan helemaal buiten de NAM om, hebben het Rijk, de provincie Groningen, gemeenten en maatschappelijke organisaties vorige week afgesproken. De overheid keert de schadevergoeding uit en verhaalt de kosten op de NAM, schrijft het nieuwe zogeheten schadeprotocol voor. Die laatste blijft aansprakelijk.

Een onafhankelijke commissie beoordeelt voorlopig of een melder aanspraak maakt op schadevergoeding. De kosten die deze commissie zelf maakt, komen voor rekening van de overheid, schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Dat geldt ook voor die van de commissie van beroep. Zo wordt hun onafhankelijkheid gewaarborgd.

Schade gemeld na 31 maart

De nieuwe regels gelden voor alle schade die is gemeld na 31 maart vorig jaar. Voor oudere schademeldingen gelden de oude regels nog, maar de NAM heeft volgens Wiebes beloofd het uiterste te doen om die naar tevredenheid van de Groningers af te handelen. Daarvoor trekt de NAM nog eens 50 miljoen euro uit.

De Kamerleden die woensdag debatteren over de gaswinning putten weinig vertrouwen uit de toezegging van de NAM over oudere schademeldingen. Waarom vallen de oudere gevallen niet ook onder het nieuwe protocol, vroegen onder anderen Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer (PvdA) aan Wiebes.