Clicky


Ambassadeur officieel weg uit Turkije

Ambassadeur officieel weg uit Turkije
05-02-2018 11:28 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland trekt zijn ambassadeur in Turkije officieel terug nu gesprekken met Ankara over het conflict tussen de landen nog geen oplossing hebben opgeleverd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt.

Volgens het ministerie is er "vooralsnog geen zicht op normalisatie van de bilaterale betrekkingen''. De Nederlandse ambassadeur Kees van Rij had al sinds vorig jaar maart geen toegang tot Turkije.

"De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden'', zegt minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken.

Excuses

De relatie tussen Den Haag en Ankara kwam in maart vorig jaar zwaar onder druk te staan. Twee Turkse ministers wilden in Nederland campagne voeren voor een Turks referendum, tegen de zin van Nederland. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten.

Turkije eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mag sindsdien niet terugkeren naar zijn post in Ankara. De Turkse president Erdogan beschuldigde Nederland onder meer van nazisme en fascisme.

Pauze in gesprekken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat zolang ons land geen ambassadeur in Turkije heeft, Nederland ook geen nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland zal toestaan. "Deze boodschap is aan de Turkse zaakgelastigde in Den Haag overgebracht. Hiermee is ook een pauze in de gesprekken met Turkije gekomen'', aldus het ministerie.

Erdogan liet zich onlangs nog positief uit over de relatie met Nederland. "We hebben geen probleem met Duitsland, Nederland of België'', zei hij. Ook premier Mark Rutte wees erop dat beide landen "uiteindelijk weer een relatie moeten bouwen''. Wel onderstreepte hij dat Turkije verontschuldigingen van Nederlandse zijde "in ieder geval'' uit het hoofd moest zetten.