Clicky

 Van Aartsen: zwijg niet over schietpartij buurthuis Wittenburg

Van Aartsen: zwijg niet over schietpartij buurthuis Wittenburg
01-02-2018 17:13 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam heeft bewoners uit de wijk Wittenburg opgeroepen niet te zwijgen als ze informatie hebben over de schietpartij vorige week in een buurthuis. Volgens hem is er sprake van een grote afstand tussen "de overheid en mensen die hier met een aantal problemen zitten'', zo zei hij tegen de gemeenteraad.

Hij stelde dit naar eigen zeggen "gevoelige onderwerp'' aan de orde toen hij de buurt bezocht. "Ik heb gezegd: zwijg alsjeblieft niet. Er zijn voldoende wegen om informatie te melden.'' Volgens de burgemeester is er bij de bewoners een "enorme aarzeling, en meer dan dat, om dat te doen''. Daarom is het volgens hem van belang het vertrouwen tussen de overheid en de buurt te versterken. Naast de maatregelen die eerder deze week al werden getroffen, wil Van Aartsen zelf ook binnen een maand teruggaan naar de buurt.

Daarnaast is het volgens hem op de langere termijn nodig als gemeente dieper in de Amsterdamse samenleving door te dringen, zodat beter duidelijk wordt wat er zoal speelt. Zo ziet hij ook een rol voor de Marokkaanse moeders. "Zij zijn ongelofelijk belangrijk in de families, vaak belangrijker dan vaders.'' Het contact met deze vrouwen zou veel directer moeten, aldus de burgemeester.

Bij de schietpartij kwam de zeventienjarige stagiair Mohammed Bouchikhi om het leven. Hij was vermoedelijk niet het beoogde doelwit. Van Aartsen zei dat de twintigjarige vrouw die gewond raakte niet meer in het ziekenhuis ligt. De negentienjarige man die in zijn nek werd geschoten, is geopereerd en buiten levensgevaar. Deze man was in november ook al slachtoffer van een schietpartij in dezelfde buurt en een bekende van politie en justitie. Volgens de burgemeester was hij voor zover bekend toen niet het doelwit en was er nu ook "geen enkele indicatie'' dat hij gevaar liep. "Hij kwam daar wel vaker om te kickboksen.''

Mogelijk worden er nu wel maatregelen genomen als de man uit het ziekenhuis komt. Een van de mogelijkheden zou een gebiedsverbod zijn, maar daarvoor moeten de juridische mogelijkheden nog worden onderzocht.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats