Clicky


Colonne diepladers met tractoren mag Den Haag niet in

Colonne diepladers met tractoren mag Den Haag niet in [foto's+video]
01-02-2018 13:59 | Speciaal Transport | auteur ANP

DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft de demonstratieve optocht van Groningse boeren met dertig tractoren donderdagmiddag in Den Haag verboden. "Door het ontbreken van heldere afspraken voor een veilig verloop en om wanordelijkheden en verkeerschaos in het centrum van Den Haag te voorkomen, is besloten de vrachtwagens met tractoren niet de stad in te laten rijden", aldus de gemeente.

De boeren zijn van Groningen onderweg naar het Malieveld waar de tractoren van diepladers worden gereden. De bedoeling was om daarna met de trekkers naar het Binnenhof te rijden. Dat mag niet. Wel mogen de demonstranten te voet naar het gebouw van de Tweede Kamer, waar donderdag een hoorzitting plaats heeft.

De agrariërs eisen van Shell dat het olie- en gasbedrijf financiële verantwoordelijkheid neemt voor de bevingsschade door gaswinning. De boeren willen die garanties zwart op wit zien. Shell is voor de helft eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). In het weekeinde kwamen berichten naar buiten dat Shell een eerdere aansprakelijkheidsverklaring zou hebben ingetrokken. Het Nederlands-Britse bedrijf haastte zich te verklaren dat het de NAM zal blijven steunen en bereid te zijn daarvoor garanties af te geven.

De gemeente Den Haag vindt dat het gebied rond het Binnenhof met z'n straatjes en pleinen zich niet leent voor tientallen rijdende tractoren. "De veiligheid en openbare orde kunnen dan onvoldoende worden gegarandeerd. Er dreigen dan ook problemen met het verkeer."

Mede-organisator Milieudefensie vindt het onbegrijpelijk dat de boeren worden tegengehouden. "Het zijn allemaal nette mensen die gewoon van zich willen laten horen. Het is een soort bangmakerij van de gemeente", aldus een woordvoerster.

[Update 15:00 uur] De boeren en hun tractoren op diepladers die onderweg waren naar Den Haag zijn van de snelweg A12 geleid.

[Update 15:40 uur] De Groningse boeren mogen met twee tractoren van het Malieveld naar de Hofvijver. Dit ter ondersteuning van de demonstratie die ze donderdagmiddag rond het Tweede Kamergebouw willen houden. Pauline Krikke, de burgemeester van Den Haag heeft dit besloten na overleg met de organisatie van de demonstratie.

De diepladers met zo'n dertig tractoren mogen op de verharde delen van het Malieveld worden opgesteld. Op twee na mogen ze niet worden afgeladen, aldus de gemeente.