Clicky


Ruim een derde gecontroleerde koeriers in de fout

Ruim een derde gecontroleerde koeriers in de fout
01-02-2018 13:32 | Transport | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Van de 186 koeriers die in december vorig jaar door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn gecontroleerd, waren er 69 (37 procent) in overtreding. Daarbij ging het dertig keer om busjes die overbeladen waren. Chauffeurs mochten pas verder nadat zij het teveel aan lading eruit hadden gehaald. De controles zijn door het hele land gehouden.

Andere overtredingen waren vooral het ontbreken van de juiste papieren, zoals een werkgeversverklaring en vergunningsbewijs.

Een voertuig zwaarder beladen dan is toegestaan en het niet beschikken over de juiste documenten werken oneerlijke concurrentie in de hand. Daarnaast kunnen te zwaar beladen voertuigen leiden tot verkeersgevaarlijke situaties.

De ILT hield deze acties omdat bij eerdere steekproeven 30 procent aan overtredingen naar voren kwam. Uit mediaberichten bleek verder dat december een drukke maand zou zijn voor koeriersdiensten vanwege stijgende internetaankopen.

Werkgeversverklaring

Iedere chauffeur in het beroepsgoederenvervoer moet in het bezit zijn van een verklaring van dienstbetrekking. Een transportondernemer is verplicht deze verklaring te geven aan alle chauffeurs die bij de ondernemer in loondienst zijn. Chauffeurs die in dienst zijn van bedrijven die eigen vervoer verrichten, hebben geen verklaring van dienstbetrekking nodig.

Vergunningsbewijs

Voor commercieel vervoer met voertuigen boven de 500 kilo is een vergunning beroepsgoederenvervoer nodig.