Transport Online - Vliegtuigen voller dan ooit in 2017

Vliegtuigen voller dan ooit in 2017

Vliegtuigen voller dan ooit in 2017
01-02-2018 11:57 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

GENÈVE - De luchtvaartsector heeft afgelopen jaar volop geprofiteerd van een breed herstel van de wereldeconomie. De vraag naar vliegreizen nam sterk toe, en doordat luchtvaartmaatschappijen hun capaciteit niet al te uitbundig lieten stijgen, zaten hun vliegtuigen voller dan ooit. Dat meldt brancheorganisatie IATA.

De vraag naar vliegreizen, uitgedrukt in het aantal door passagiers gevlogen kilometers, nam over heel 2017 met 7,6 procent toe. Dat is ruim boven het tienjarig gemiddelde van 5,5 procent. Het stoelaanbod steeg met 6,3 procent duidelijk minder hard. Gemiddeld was 81,4 procent van de vliegtuigstoelen bezet, een verbetering van 0,9 procentpunt ten opzichte van 2016.

Aziatische luchtvaartmaatschappijen lieten afgelopen jaar de sterkste groei zien, met een toename van de vraag met ruim 10 procent. Ook in Europa gingen de zaken voor de wind, daar steeg het passagiersvervoer met meer dan 8 procent. Minder goed verging het aanbieders in Noord-Amerika, hoewel daar nog altijd sprake was van een groei van dik 4 procent.

IATA signaleert dat de passagiersgroei in december met 6,2 procent wel wat is afgezwakt. Maar dat komt mede doordat december 2016 ook al een hele sterke maand was. De economische vooruitzichten voor 2018 wijzen volgens de brancheorganisatie op een aanhoudend sterke vraag naar vliegreizen.

De stimulans die vorig jaar uitging van de zeer goedkope tickets, zal daarbij wel minder worden, waarschuwt IATA-topman Alexandre de Juniac. Luchtvaartmaatschappijen zien hun kosten oplopen, met name door duurdere brandstof. Zij zullen zich genoodzaakt zien dat door te berekenen in hun tarieven.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,651
Diesel1,276

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions