Clicky


Shell verdubbelt jaarwinst

Shell verdubbelt jaarwinst
01-02-2018 09:32 | Financieel | auteur ANP

ROTTERDAM - Shell heeft zijn winst het afgelopen jaar verdubbeld. De olie- en gasreus profiteerde van de stijgende energieprijzen en efficiencyverbeteringen, maar kreeg wel een eenmalige tegenvaller van 2 miljard dollar voor de kiezen door de Amerikaanse belastinghervormingen.

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten kwam uit op 15,8 miljard dollar (12,7 miljard euro). Dat resultaat, maatgevend op de financiële markten, was een jaar eerder nog 7,2 miljard dollar.

Shell liet eerder al weten een boekhoudkundige last van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar te noteren vanwege aangepaste belastingregels in de VS. Die tegenvaller ging niet ten koste van de ccs-winst. De nettowinst bedroeg 13 miljard dollar tegenover 4,6 miljard in het voorgaande jaar.

De kasstroom door operationele activiteiten was 7,3 miljard dollar. De cashflow werd negatief beïnvloed door verschuivingen in het werkkapitaal van 1,1 miljard dollar. Er was volgens het concern meer cash nodig voor onder meer de belastingtegenvaller in de VS en andere bedrijfsactiviteiten.

De opbrengsten kwamen over heel 2017 uit op 305 miljard dollar, tegenover 234 miljard dollar in 2016. Dat was onder meer te danken aan hogere productie van nieuwe velden, die een lagere productie van bestaande velden compenseerde.

Shell kondigde een dividend voor het eerste kwartaal aan van 0,47 dollar per aandeel. Dat is gelijk aan een jaar eerder en de voorgaande kwartalen.