Clicky


ILT en politie doorzoeken transportbedrijf in onderzoek naar manipulatie tachografen

ILT en politie doorzoeken transportbedrijf in onderzoek naar manipulatie tachografen
31-01-2018 16:33 | Controles | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT/IOD) en politie hebben vandaag, woensdag 31 januari, een doorzoeking verricht bij een transportbedrijf in de omgeving van Rotterdam.

Bij het transportbedrijf worden tachografen gekeurd. Uit eerder onderzoek door de ILT, politie en Rijksdienst voor het Wegverkeer rees het vermoeden dat het hiermee sjoemelt. De verdenking is dat bij het bedrijf gemanipuleerde tachografen worden ingebouwd. Niet alleen in eigen vrachtwagens, maar vermoedelijk ook voor andere bedrijven.

Bij de doorzoeking zijn administratie en apparatuur meegenomen. De apparatuur werd vermoedelijk gebruikt om tachografen te manipuleren.

De politie heeft niet bekendgemaakt om welk transportbedrijf het gaat.

Gevaar door manipulatie tachografen

Het komt voor dat transportbedrijven tachografen manipuleren. Dat gebeurt meestal om een concurrentievoordeel te halen. Door manipulatie kan worden verhuld dat een chauffeur veel meer uren rijdt dan is toegestaan en dat hij de maximale snelheid overschrijdt.

Niet alleen is dit een ernstige vorm van concurrentievervalsing. Het brengt bovendien de veiligheid, gezondheid en welzijn van chauffeurs in gevaar én de veiligheid van andere weggebruikers. Dat is ernstig, daarom treedt de overheid hiertegen op.