Clicky


Haven Rotterdam wil 'slimste' ter wereld zijn

Haven Rotterdam wil 'slimste' ter wereld zijn
31-01-2018 14:14 | Haven Nieuws | auteur ANP

ROTTERDAM - De haven van Rotterdam bereidt zich voor op zelfsturende schepen. Als eerste stap komt binnenkort een centraal platform dat actuele meetgegevens met informatie over het water en het weer samenbrengt en verwerkt. Voor al deze verregaande digitalisering trekt het Havenbedrijf Rotterdam de komende jaren tientallen miljoenen euro's uit.

"In Rotterdam willen we de 'smartest port’ ter wereld zijn'', zegt financieel directeur Paul Smits van het havenbedrijf. Gegevens die bijvoorbeeld sensoren in kademuren en meerpalen doorgeven kunnen volgens hem voor allerlei zaken worden gebruikt. "Ook voor autonome scheepvaart hebben we slimme infrastructuur nodig'', aldus Smits.

Van dat laatste is voorlopig nog geen sprake, de eerste zelfsturende schepen worden op zijn vroegst over een jaar of tien verwacht. Voor het nieuwe platform is het havenbedrijf een samenwerking aangegaan met IBM. Dat Amerikaanse techconcern heeft allemaal handige cloud- en 'internet of things'-technologie in huis. Bij het project zijn ook maker van netwerkapparatuur Cisco en ICT-bedrijf Axians betrokken.​