Clicky


'Daders grote kraak cryptobeurs in beeld'

'Daders grote kraak cryptobeurs in beeld'
30-01-2018 19:47 | Financieel | auteur ANP

LONDEN - Een van de grootste slachtoffers van de inbraak bij cryptobeurs Coincheck zegt de daders op het spoor te zijn gekomen. Volgens de NEM Foundation, schepper van de geroofde XEM-munten, proberen de cybercriminelen hun buit op andere beurzen te verzilveren.

Bestuurslid Jeff McDonald zegt een deel van de miljoenen geroofde XEM-munten te hebben getraceerd, schrijft persbureau Reuters. Die munten worden volgens de bestuurder op zes andere sites voor handel in cryptovaluta's aangeboden. McDonald tast nog in het duister over het account van waaruit dit gebeurt, maar probeert contact te leggen met de zes beurzen.

Vrijdag werd bekend dat 500 miljoen XEM-munten via ongeautoriseerde transacties waren verdwenen van het in Japan gevestigde Coincheck, een platform voor handel in cryptovaluta. Het digitale roofgoed had een waarde van circa 530 miljoen dollar, waarmee dit een van grootste berovingen van cryptogeld is. Coincheck beloofde dit weekeinde alle gedupeerden van de inbraak schadeloos te stellen.

De Japanse financiële waakhond kondigde maandag extra inspecties van cryptobeurzen aan. De autoriteiten eisen ook uitgebreid tekst en uitleg over de kraak van Coincheck.