easyJet CEO Johan Lundgren verlaagt vrijwillig zijn salaris

easyJet CEO Johan Lundgren verlaagt vrijwillig zijn salaris
30-01-2018 09:29 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - easyJet CEO Johan Lundgren heeft maandag aangekondigd dat hij vrijwillig zijn salaris verlaagt zodat zijn salaris gelijk is aan het salaris van zijn voorganger Carolyn McCall.

easyJet CEO Johan Lundgren zegt in een reactie: “Bij easyJet streven we naar gelijke salariëring voor mannen en vrouwen. Dit geldt voor iedereen binnen de organisatie en om mijn persoonlijke toewijding hieraan te laten zien heb ik het bestuur gevraagd mijn loon terug te brengen zodat dit overeenkomt met het loon van mijn voorganger Carolyn McCall toen zij bij easyJet werkte.”

“Ook wil ik mijn toewijding benadrukken aan het streven van easyJet om de genderongelijkheid onder onze piloten te verkleinen. Het grote verschil in het aantal mannelijke en vrouwelijke piloten is een van de oorzaken dat het verschil veroorzaakt wat mannen en vrouwen binnen easyJet verdienen. easyJet heeft eerder stappen gezet om meer vrouwen enthousiast te maken voor een carrière als piloot en ik wil niet alleen dat we ons doel van twintig procent vrouwen onder onze nieuwe piloten behalen in 2020, maar dat we dit doel in de toekomst zelfs verder gaan verhogen”

Johan Lundgrens jaarlijkse startsalaris was £740.000. Hij wil dit nu verlagen naar £706.000 zodat het gelijk is aan dat van zijn voorganger Carolyn McCall. In alle andere opzichten (bonussen, prestatieaandelen en dergelijke) was zijn beloningspakket al gelijk aan dat van Carolyn McCall.

Loonkloof bij easyJet

De totale loonongelijkheid bij easyJet is 51.7 procent. Dit komt niet door loonverschillen tussen mannen en vrouwen, maar door de grote genderongelijkheid onder piloten. Het salaris van easyJet’s piloten (en cabinepersoneel) is collectief overeengekomen en onderhandeld met vakbonden. Dit betekent dat de salarissen voor mannen en vrouwen gelijk zijn. Het gaat dus niet om verschillen in salaris tussen man en vrouw, maar om het aantal mannen dat piloot is.

Genderongelijkheid wordt in de gehele luchtvaartsector als een probleem gezien. Wereldwijd is ongeveer 4 procent van de piloten in de commerciële luchtvaart vrouw. easyJet presteert, met 5 procent vrouwelijke piloten in dienst, hierop beter dan de gehele industrie. Daarnaast krijgen piloten goede mogelijkheden om door te stromen. Meer dan een derde van easyJet’s vrouwelijke piloten draagt de rang van Captain (dat is 14 procent van het totaal wereldwijd).

Om dit aantal verder te verhogen heeft easyJet drie jaar geleden het Amy Johnson initiatief gestart om zo meer vrouwen te enthousiasmeren voor het beroep piloot. easyJet heeft het doel gesteld dat in 2020 onder nieuwe easyJet-piloten 20 procent vrouw is. In 2015 was dat aantal nog slechts 6 procent.

Afgelopen jaar heeft easyJet 49 vrouwelijk piloten aangenomen, een stijging van 48 procent in vergelijking met het jaar daarvoor en betekent bovendien een verhoging van het aantal nieuw toegetreden piloten met 13 procent. Aangezien het beroep van piloot voornamelijk wordt gezien als een mannelijk beroep, is dit is een geweldige prestatie en brengt dit easyJet alweer een stap dichter bij de doelstelling voor 2020.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,767
Diesel1,457

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden