Clicky


Belgische politie rolt bende mensensmokkelaars op

Belgische politie rolt bende mensensmokkelaars op
26-01-2018 19:25 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - In de nacht van 24 op 25 januari rolde de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen tijdens een grootscheepse actie een bende mensensmokkelaars op. Na tussenkomst van de Speciale Eenheden (DSU) van de Federale Politie, een grondige controle op de E17-parking van Gentbrugge en een huiszoeking in het safehouse, zijn er in totaal vijf bendeleden opgepakt.

Er werden eveneens twintig personen zonder geldige verblijfsdocumenten aangetroffen. Aan de actie namen zeventig medewerkers van Federale en lokale politie deel.

Mensensmokkel langs de E17

Ook Oost-Vlaanderen wordt geconfronteerd met de problematiek van de georganiseerde mensensmokkel richting het Verenigd Koninkrijk. Met in totaal maar liefst zeven parkings langs de E40 (Wetteren, Drongen) en langs de E17 (Kruibeke (Beveren), Waasmunster, Kalken/Laarne, Gentbrugge en Nazareth) worden er regelmatig slachtoffers van mensensmokkel aangetroffen op en in de omgeving van de parkings.

Onderzoek naar bende
In augustus 2017 viel een groep transmigranten op de E17-parking te Gentbrugge enkele vrachtwagenbestuurders aan. Op dat ogenblik waren er ook al enkele mensensmokkeltransporten onderschept waarbij de transitmigranten opgestapt waren in Gentbrugge. Dit was de reden waarom de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen, op vraag van het parket Oost-Vlaanderen, een onderzoek startte naar het blootleggen van deze organisatie die grof geld verdient aan deze georganiseerde mensensmokkel.

De bendeleden verbleven in een afgebrande villa in de nabijheid van hun zogenaamde smokkelparking. Ze lieten de slachtoffers 's nachts plaatsnemen in de laadruimte van vrachtwagens, dit zonder medeweten van de chauffeurs. Hierbij gebruikten ze allerlei transporten, zelfs deze met hoge risico’s zoals koeltransporten of tankwagens. Ze probeerden tot dertig illegalen per nacht te smokkelen.

De slachtoffers zijn voornamelijk Eritreeërs en Soedanezen, zowel mannen als vrouwen en minderjarigen.

Oppakken van de bende

Gisterenmorgen in de vroege uren is een grootscheepse actie georganiseerd om de smokkelaars op heterdaad op te kunnen pakken. De Speciale Eenheden van de Federale politie konden 5 verdachten arresteren die niet over geldige verblijfsdocumenten beschikten. Eén verdachte verklaarde minderjarig te zijn, maar een botscan bewees het tegendeel. De vijf beweerden de Soedanese, Eritrese, Syrische of Iraanse nationaliteit te hebben.

Bij de actie werden achttien gesmokkelde transmigranten aangetroffen in drie verschillende trailers. Tijdens een huiszoeking in de verblijfplaats van de verdachten te Gentbrugge werden nog twee transmigranten aangetroffen.

De twintig slachtoffers, die illegaal in België verblijven, werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. De vijf verdachten werden voor de onderzoeksrechter te Gent geleid die hen allemaal onder aanhoudingsmandaat plaatste.