Clicky


Vakbond zet in op vast werk, duurzame inzetbaarheid en hoger loon in KLM-cao

Vakbond zet in op vast werk, duurzame inzetbaarheid en hoger loon in KLM-cao
25-01-2018 16:01 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - De FNV-leden bij KLM hebben hun wensen voor de nieuwe cao voor het grondpersoneel duidelijk neergezet: vast werk, duurzaam werken voor jong en oud en een loonsverhoging van 3,5 procent met een bodem van 90 euro bruto per maand. Jan van den Brink van FNV Luchtvaart: "We hebben vanochtend onze voorstellen aan KLM overhandigd."

FNV heeft een enquête gehouden onder het grondpersoneel bij KLM. Zowel leden als niet-leden hebben zich uitgesproken over de eisen voor de cao. Daar klinkt veel steun in door voor de inzet van de bond.

Walter van der Vlies, werkzaam als shiftleader Platform en lid van FNV: "We hebben de afgelopen jaren flink bijgedragen aan een gezonde KLM. Het gaat ontzettend goed met het bedrijf, er worden ook volgend jaar honderden miljoenen euro’s winst verwacht. Nu is de beurt aan ons, want ons werk maakt KLM. Wij willen gezond, goed en veilig ons werk kunnen doen en daarvoor gewaardeerd worden."

FNV-bestuurder Jan van den Brink: "Wij zetten bij de cao-onderhandelingen, die binnenkort starten, in op het minimaliseren van onzekere contracten. De duizenden uitzendkrachten bij KLM hebben recht op meer zekerheid en moeten niet eindeloos in een carrousel van tijdelijke contracten blijven hangen. Hierdoor verkeer je permanent in onzekerheid, dat moet veranderen. We willen dat ze ook mee gaan delen in de winst en een eindejaarsuitkering gaan ontvangen. Dat kan ook, omdat veel van het uitzendwerk structureel werk is."

"KLM kan het heel goed betalen", vervolgt van den Brink. "De luchtvaartmaatschappij maakt 17.000 euro ‘winst’ per werknemer (dus na aftrek van de loonkosten). Bovendien neemt het aantal passagiers enorm toe. KLM hoort te investeren in haar mensen, waardoor het mogelijk wordt na jaren van fysiek zwaar werk andere functies binnen KLM te gaan uitoefenen. We willen met KLM het generatiepact uitbouwen, waardoor meer ouderen minder kunnen gaan werken (met behoud van pensioenopbouw) en jongeren in dienst kunnen komen."

Van den Brink ziet de cao-onderhandelingen met vertrouwen tegemoet. "We hebben een innovatieve agenda met duurzame voorstellen voor het personeel én KLM. Bovenal ervaar ik een enorme steun in de rug van de werkers, of ze nu in dienst zijn van KLM, een uitzendbureau, of anderszins met KLM zijn verbonden."

De cao geldt voor 14.500 werkers.