Clicky


Ongelukken met zelfrijdende testauto's

Ongelukken met zelfrijdende testauto's [+video]
24-01-2018 15:44 | Buitenland | auteur ANP

CULVER CITY - Twee zelfrijdende auto's hebben los van elkaar verkeersongelukken gehad tijdens tests. Een Tesla ramde bij Los Angeles een brandweerauto van achteren. Een eindje verderop in San Francisco werd een motorrijder aangereden door een autonome auto van GM.

Het ongeluk in San Francisco gebeurde in december, maar komt nu pas naar buiten. De testauto van GM, een speciale Chevrolet Bolt, ging naar een andere baan, waarna de motorrijder wilde inhalen. Plotseling keerde de auto terug in de baan. Een botsing was niet meer te vermijden. De lastige vraag voor bedrijven en overheden, is wie in zulke gevallen aansprakelijk is: de maker van de technologie, of de bestuurder die achter het stuur van een zelfrijdende auto moet zitten om in te kunnen grijpen als dat nodig is.

Het ongeluk met de Tesla Model S gebeurde op een snelweg. De brandweerauto stond daar stil om te helpen bij een eerder ongeluk. De Tesla reed rond de 100 kilometer per uur, maar er vielen geen gewonden. Het is niet duidelijk waardoor het ongeluk gebeurde, maar de plaatselijke brandweer schreef ''let altijd op tijdens het rijden!'' Tesla zelf liet weten dat "de automatische piloot alleen moet worden gebruikt wanneer de bestuurder volledig oplet''.