Clicky

 Maaltijdbezorger klaagt Deliveroo aan

Maaltijdbezorger klaagt Deliveroo aan
24-01-2018 09:28 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Maaltijdbezorger Sytze Ferwerda (19) klaagt zijn werkgever Deliveroo aan. Deliveroo wil vanaf 1 februari alleen nog met zelfstandige bezorgers werken, niet meer met vaste contracten.

Ferwerda wil gewoon in loondienst blijven. Hij vreest als schijnzelfstandige te worden behandeld. Hij kreeg het geld voor de rechtszaak bijeen door een zogenoemde crowdfundingsactie van de PvdA. Met het proces hoopt hij meer rechten af te dwingen, zoals een inkomen na een aanrijding.

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk zegt heel blij te zijn de fietskoerier te kunnen steunen in diens strijd. "Deliveroo zijn de nieuwe boeven. Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Alle risico’s voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo.''

Hij hoopt dat door de rechtszaak bezorgers weer zeker kunnen zijn van een inkomen, een verzekering bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte. "Dat zou ook een duidelijk signaal zijn naar alle andere bedrijven die vergelijkbare plannen hebben: dit mag niet”, aldus Van Dijk.

De PvdA wist dankzij bijna vierhonderd donaties ruim 7000 euro op te halen voor de rechtszaak van Ferwerda.

Deliveroo zelf zegt in een reactie dat de bezorgers "heel tevreden zijn met deze nieuwe vorm van flexibel werk en dat er steeds meer bezorgers bij komen''. "Wij geloven in het freelancemodel maar streven ernaar het verder te verbeteren.'' Deliveroo laat ook weten "op zoek te willen gaan naar een manier om bezorgers meer collectieve zekerheden te bieden en tegelijkertijd de nodige vrijheid te laten behouden''.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats