Transport Online - Tweede Kamer neemt motie aan om op alle belangrijke plekken te controleren en handhaven op weekendrust

Tweede Kamer neemt motie aan om op alle belangrijke plekken te controleren en handhaven op weekendrust

Tweede Kamer neemt motie aan om op alle belangrijke plekken te controleren en handhaven op weekendrust
23-01-2018 19:58 | Politiek | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Vandaag, dinsdag 23 januari, werd er over een aantal moties betreffende de weekendrust gestemd in de Tweede Kamer. Nederland gaat de Europese regels daarover handhaven.

Landen als België, Frankrijk en Duitsland controleerden al streng op de bepaling in de Europese rij- en rusttijdenverordening dat vrachtwagenchauffeurs hun verplichte weekendrust niet in hun cabine mogen doorbrengen. Nu het Europese Hof het verbod heeft bevestigd, gaat ook Nederland het vanaf februari handhaven.

Een motie van Jasper van Dijk(SP) om op alle relevante plekken te controleren en te handhaven en niet alleen gerichte controles uit te voeren is aangenomen door de Tweede Kamer.

Doordat omringende landen de Europese rij- en rusttijdenverordening wel handhaafden, kwamen veel Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs naar Nederland. Dit zorgde voor overlast en onveilige verkeerssituaties in de grensregio's. Alle woordvoerders zijn daarom blij dat Nederland nu ook gaat handhaven.

Heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wel voldoende capaciteit om de rij- en rusttijden te handhaven? Van Weyenberg (D66) maakte zich daar tijdens een debat op 17 januari zorgen over en diende een motie in om de ILT uit te breiden. Deze motie is echter verworpen. En ook de boetes zullen niet verhoogd worden, ook deze motie van Özütok van GroenLinks is verworpen.

De vastgestelde boete van 1.500 euro is proportioneel binnen het Nederlandse boetestelsel, zegt Van Nieuwenhuizen. Mocht blijken dat dit bedrag internationaal gezien te laag is waardoor er een waterbedeffect ontstaat, dan kan het opnieuw worden vastgesteld.

Wel zal Nederland in gesprek gaan met omringende landen over het boetebeleid en de handhaving ervan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions