Clicky


NAM moet waardedaling voor verkoop vergoeden

NAM moet waardedaling voor verkoop vergoeden
23-01-2018 10:22 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - De NAM moet het waardeverlies van woningen in het bevingsgebied in Groningen gelijk compenseren. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag beslist. De rechtbank kwam in 2015 tot hetzelfde oordeel.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stond bij het hof tegenover Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG), die 4000 bewoners van het bevingsgebied vertegenwoordigt, en twaalf woningcorporaties. In de beroepszaak ging het niet om immateriële schade.

De NAM is van mening dat alleen bij woningverkoop een betrouwbare schatting valt te maken van het waardeverlies door bevingen. Maar door gelijk te compenseren wordt veel onzekerheid bij gedupeerden voorkomen, aldus WAG. Veel huiseigenaren zouden volgens de stichting anders niet in aanmerking komen voor een vergoeding doordat ze hun woning niet verkocht krijgen.

"We zijn blij met de uitspraak”, aldus WAG-voorzitter Lolke Weegenaar. "Nu moet de NAM ook doorpakken. We willen zo snel mogelijk met onze advocaten en de NAM om tafel om de compensatie te bespreken. Vier jaar na de dagvaarding wordt dat ook wel eens tijd.”

De NAM reageert teleurgesteld op de uitspraak. "Wij zijn van mening dat het moment van verkoop logisch en redelijk is", aldus Thijs Jurgens van de NAM. "Het hof oordeelt anders en daar gaan wij serieus naar kijken.”

Ook directeur-bestuurder Lex de Boer van Lefier, de grootste van de twaalf verenigde woningcorporaties, is tevreden. "De NAM heeft voor de tweede keer te horen gekregen dat het een vergoeding moet uitkeren voordat een woning dient te worden verkocht. Er moet nu een goede algemene compensatieregeling komen.” De gesprekken daarover zullen ingewikkeld worden, voorspelt De Boer. "De huizen variëren van grote boerderijen tot kleine arbeiderswoningen die zich op verschillende plekken in het risicogebied bevinden. Deze uitspraak geeft ons wel een sterkere positie bij de spannende onderhandelingen.”

WAG heeft berekend dat er sprake is van een waardevermindering van in totaal 1 miljard euro. De stichting ging daarbij uit van 100.000 huizen. De Rijksuniversiteit Groningen kwam later tot een schadepost van minimaal 954 miljoen euro, verdeeld over 180.000 huizen.

Foto's

  • Bek en Verburg BV