Clicky


Code Rood...en dan toch de weg op? CNV wil onderzoek naar gekantelde vrachtwagens

Code Rood...en dan toch de weg op? CNV wil onderzoek naar gekantelde vrachtwagens
18-01-2018 17:27 | Transport | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - CNV Vakmensen wil een grondig onderzoek naar de vraag hoe het kan dat ondanks Code Rood zoveel vrachtwagens de weg op zijn gegaan. “Code Rood is er niet voor niks. Ik vind het verbazingwekkend dat ondanks alle waarschuwingen zoveel vrachtwagens op de weg zaten, met alle risico’s van dien”, reageert transport-bestuurder Tjitze van Rijssel. De bond is een enquête gestart onder de eigen leden, naar hun ervaringen vandaag.

Van Rijssel wil graag weten wat bij Code Rood de rol is van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

“Er is een dringend advies om niet de weg op te gaan, zeker met een lege aanhanger. En toch gebeurt het, levensgevaarlijk. Hoe kan dat? Ik wil een grondig onderzoek naar al die gekantelde vrachtwagens: gaat het vooral om witte kentekens, zijn het vooral eigen rijders of zijn het Nederlandse transportbedrijven die beter zouden moeten weten? En wat doet de ILT in geval van Code Rood? Laten we al die vrachtwagens maar doorrijden – alsof we gek zijn? Misschien moeten we maar gewoon duidelijk zijn: bij Code Rood een rijverbod voor vrachtwagens. Dat is een stuk veiliger voor iedereen.”

Belangen

De bond zet vraagtekens bij het standpunt van werkgeversorganisatie TLN, die de aangesloten leden wel aanraadt om de adviezen van instanties op te volgen, maar de uiteindelijke beslissing bij de werkgever laat. “Dat is niet voldoende. Dan winnen in de praktijk al snel de economische belangen het van de veiligheid”, zegt Van Rijssel.

Enquête

De bond is vandaag een enquête gestart onder de leden, om hun ervaringen te horen. “We willen graag weten of ze zich zorgen hebben gemaakt vandaag, of ze hun wagen bijvoorbeeld aan de kant hebben gezet én of ze van hun werkgever adviezen of instructies hebben gekregen.”

Verantwoordelijkheid

Van Rijssel adviseert werknemers ook zelf vooral hun verantwoordelijkheid te nemen. “Als je het niet vertrouwt, zet de wagen aan de kant en bel de planner en de klant.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions