Clicky


Regelwijziging voor vorkheftrucks voor farmaceutisch producenten

Regelwijziging voor vorkheftrucks voor farmaceutisch producenten
16-01-2018 10:03 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

SHOREHAM - Vorkheftrucks die voldoen aan ATEX die worden gebruikt in farmaceutische fabrieken kennen nu nog uitgebreidere algemene vereisten na een update in november 2017 aan de standaard EN1755:2015*. Deze update is zeer waarschijnlijk van invloed op hoe farmaceutische bedrijven, en hun leveranciers, omgaan met vorkheftrucks.

"Farmaceutische producenten verwerken grote hoeveelheden ontvlambaar materiaal tijdens hun productieproces. Dit kan zijn in de vorm van gassen, ontvlambare vloeistoffen of poeders,” vertelt Rob Vesty van veiligheidsbedrijf Pyroban®. "Productie- en opslagruimtes worden daarom aangemerkt als gevaarlijke zones als er een risico op explosie bestaat."

Omdat er zoveel verschillende soorten vorkheftrucks zijn die belangrijk zijn voor het transport van ontvlambare ingrediënten, gebruiken farmaceutische bedrijven vaak tegen explosie beveiligde trucks die voldoen aan ATEX 2014/34/EU**. De Europese standaard EN1755 helpt bij het naleven van ATEX 2014/34/EU, maar is vanaf november 2017 veranderd. EN1755:2015 overschrijft EN1755:2000.

"De wijzigingen aan EN1755 zijn van invloed op pallet-, stapel- of reachtrucks, VNA en heftrucks met contragewicht die worden gebruikt in opslag- of productieruimten binnen," zegt Rob. "De wijziging is ook van invloed op activiteiten buiten, bijvoorbeeld op bulkopslaggebieden waar tanks met oplosmiddelen of afvalopslagruimtes aanwezig zijn. De wijziging is ook van invloed op afvalbeheerbedrijven, alsmede op leveranciers aan de farmaceutische industrie."

De meeste trucks waarop deze wijziging van toepassing is, worden gebruikt in Zone 1 of Zone 2, maar veel worden ook gebruikt in Zone 21 of Zone 22 waar poeder het gevaar vormt. Voor activiteiten in de farmaceutische industrie wordt vaak gekozen voor elektrische vorkheftrucks, om te zorgen dat de faciliteiten zo schoon mogelijk blijven.

"Statische lading en frictie kunnen zoveel energie creëren dat dit tot een ontbranding leidt, dus een van de belangrijkste wijzigingen aan EN1755 was dat statische lading nu wordt gezien als 'normale' omstandigheid in gevaarlijke gebieden Zone 2," legt Rob uit. "Dit is van invloed op het technische ontwerp van de truck en elementen als banden, stoelen, armsteunen, cabinezijkanten, hydraulische systemen en meer."

De ATEX-conversies van Pyroban helpen bij het aanpakken van de technische vereisten van de bijgewerkte standaard EN1755:2015, maar farmaceutische bedrijven moeten weten hoe deze wijziging van invloed is op hun dagelijkse vloot, en op onderhoud en de aanlevering van onderdelen.

"Farmaceutische fabrieken kunnen uitvaltijd ervaren als de levering van tegen explosie beveiligde onderdelen niet vroeg genoeg in gang wordt gezet door aankoopteams of de dealer van vorkheftrucks, omdat de levertijden langer kunnen zijn," vertelt Rob. "Veel van deze bedrijven hebben grote vloten verspreid over meerdere locaties, dus dit kan een groot verschil maken in hun operationele activiteiten."

Naast statische lading bestaan er nog veel meer manieren waarop een standaard vorkheftruck de bron kan zijn van ontbranding in een farmaceutische toepassing, zoals een vonk van onbeveiligde elektrische apparatuur of warmte van motors, remmen en andere componenten.

EN1755:2015 vereist nu veranderingen aan ieder apparaat of controller dat een veiligheidsfunctie heeft, waaronder gasdetectiesystemen. De systemen moeten nu voldoen aan de vereisten van PLr=C*** in overeenstemming met EN ISO 13849-1**** of SIL 1 in overeenstemming met EN61508-1*****.

Pyroban system6000™ omvat het gebruik van beperkte adembehuizingen, roestvrij stalen bekleding van vorken en oppervlaktetemperatuurkoeling om te zorgen dat de motors, remmen, elektrische onderdelen en andere onderdelen onder de automatische ontbrandingstemperatuur van de ontvlambare materialen blijven. Normaal gesproken is voor farmaceutische activiteiten een temperatuurklasse van T4 nodig; dat is een temperatuurbeperking tot 135C.

"system6000 is een populaire oplossing voor toepassingen in Zone 2, vooral wanneer reinheid van belang is," vertelt Rob. "Dit is een heldere, eenvoudige conversie waarbij maar weinig aan de buitenkant van de truck toegevoegd hoeft te worden, dus weinig invloed op de hygiëne, en het is eenvoudig in gebruik."

Pyroban converteert alle soorten vorkheftrucks zodat ze veilig zijn en voldoen aan ATEX. Naast vorkheftrucks kunnen de conversies ook worden uitgevoerd op schrobzuigmachines en veegmachines voor de productiegebieden waar reinheid en hygiëne van het hoogste belang zijn. Er worden ook toegangsplatformen geleverd voor onderhoudswerkzaamheden in grotere fabrieken.

"Zelfs in gevaarlijke zones mogen farmaceutische productielijnen weinig uitvaltijd kennen," legt Rob uit. "Als een vorkheftruck een bepaalde actie niet kan uitvoeren, kan daardoor een hele batch producten onbruikbaar worden. Daarom is een correct service- en onderhoudsschema van essentieel belang."

Om te zorgen voor voortdurende naleving moeten dealers van vorkheftrucks zorgen dat monteurs volledig zijn opgeleid, en op de hoogte zijn van de recente updates aan EN1755. Goedgekeurde onderhoudsschema's dienen te worden opgevolgd, en er dienen goedgekeurde onderdelen te worden gebruikt, waarop de wijzigingen aan EN1755 ook van toepassing kunnen zijn. Pyroban beveelt ook aan dat er jaarlijks een Ex-ASA (jaarlijkse veiligheidsaudit) wordt uitgevoerd.

"Veiligheid en kwaliteit hebben de hoogste prioriteit in de farmaceutische industrie," vertelt Rob. "Door de recente wijzigingen aan EN1755 te kennen, kunnen bedrijven met potentieel explosieve atmosferen zorgen dat hun mensen, en hun merk, beschermd zijn."

De recente wijzigingen aan de standaard EN1755:2015 gelden voor alle apparatuur die materiaal verwerken in Zone 1, 2, 21 en 22.


*‘Veiligheid van industriële trucks. Gebruik in mogelijk explosieve atmosferen. Gebruik bij ontvlambaar gas, damp, mist en stof'

**Richtlijn 2014/34/EU van het Europees Parlement en van de Raad van 26 februari 2014 over de harmonisatie van de wetten van de lidstaten met betrekking tot apparatuur en beveiligingssystemen bedoeld voor gebruik in potentieel explosieve atmosferen

***PLr - Vaststelling van vereist prestatieniveau

****EN13849 – Veiligheid van machines – Aan veiligheid gerelateerde onderdelen van bedieningssystemen

***** EN61508-1 - Functionele veiligheid van elektrische/elektronische/elektronisch programmeerbare aan veiligheid gerelateerde systemen. Algemene vereisten