Transport Online - Mammoet Rallysport brult in marathon etappe

Mammoet Rallysport brult in marathon etappe

Mammoet Rallysport brult in marathon etappe
15-01-2018 10:03 | Etappes | auteur Redactie [FE]

TUPIZA - Het team van Mammoet Rallysport heeft in het tweede deel van de marathon etappe zijn tanden laten zien. Janus van Kasteren, Wouter de Graaff en Richard beten flink van zich. Na een uiterst constante special eindigde kreeg de equipe niet wat het verdiende. Technische tegenslag voorkwam in de achtste etappe een klassering rond de zesde plaats.

De 21ste plaats in de achtste etappe doet geen recht aan het uitstekende optreden van de mannen van Mammoet Rallysport. Janus van Kasteren toonde zich in de etappe van Uyuni naar Tupiza een meester in het rijden van een constant tempo.

De 31-jarige Veldhovenaar kwam tot en met het vierde Waypoint (meetpunt) als zevende door. Vervolgens schoof de formatie in de Renault Front K520 door naar P6. Na het achtste controlepunt was het uit met de pret. "Er waren problemen met de automatische versnellingsbak", zo liet teamcaptain Martin van den Brink na afloop van de proef weten. "Ze hebben ruim twee uur verloren door een probleem met het schakelen. We zullen het probleem in het bivak van Salta oplossen.’’

Net als zaterdag moest de equipe van Janus van Kasteren accepteren dat de techniek een beslissende rol speelt in de Dakar Rally. "Janus, Wouter en Richard hebben het echt heel goed gedaan,’’ aldus Martin. Het onfortuinlijke boegbeeld van Mammoet Rallysport, die zelf door een technische oorzaak de rally moest verlaten, is er alles aan gelegen om Janus aan de streep te brengen. ,,We moeten er alles aan doen om het podium in Cordoba te halen. Dat verdient het team."

‘We houden de stemming er wel in’

Martin van den Brink verbleef tijdens de marathon etappe met de rest van het team in Tupiza. Daar bleek zaterdagavond het bivak onbegaanbaar. In Bolivia kan het regenen en ook heel goed regenen. De laatste dagen deed Pluvius zijn werk. De serviceteams konden de tenten in het beoogde bivak niet opslaan. "We hebben de service trucks langs de kant van de weg moeten zetten. We hebben voor iedereen een slaapplaats geregeld en geprobeerd om de stemming erin te houden."

Volgens de Harskamper is de sfeer in de ploeg uitstekend. "We doen er met zijn allen alles aan om zo goed mogelijk te presteren. Dat betekent dat we Janus, Wouter en Richard moeten helpen waar dat mogelijk is. Aan de instelling van de teamleden ligt het niet. We hebben een uitstekend en ingespeeld team. Daar ben ik heel blij mee."

‘Richard Mouw heeft uitstekend werk verricht’

Martin van den Brink was minder blij met de weersomstandigheden. "De etappe van maandag is afgelast. We gaan nu naar Salta. In Argentinië is het hopelijk beter weer." 

De kopman van Mammoet Rallysport volgde op afstand de verrichtingen van Janus en zijn co-piloten. "Ze hebben zaterdag een paar technische problemen gehad. Er bleek naast de problemen met de oliedruksensor en de remmen ook een naaf kapot te zijn. We hadden gelukkig via de Fransman Michel Boucou voldoende onderdelen beschikbaar. Richard Mouw heeft vervolgens in het bivak van Uyuni uitstekend werk verricht door de lekke naaf te vervangen. Volgens mij is Richard wel tot 5.30 uur in de ochtend aan het sleutelen geweest om de truck optimaal klaar te stomen voor het tweede deel van de etappe."

De noeste arbeid van de 42-jarige Kootwijkerbroeker, bijgestaan door Wouter en Janus, leek zondag zijn vruchten af te werpen. Vanaf de eerste meters legde het trio een uiterst constant tempo op de Boliviaanse paden neer. Aan de streep bleek de techniek toch weer het laatste woord te hebben.

Martin van den Brink, inmiddels met een groot deel van het team in Salta (zo’n 500 kilometer verder dan het oorspronkelijke bivak in Tupiza) gearriveerd, weet wat het team maandag te doen staat. "We hebben één servicetruck in Tupiza laten staan. Zij zorgen dat de rallytruck zo snel mogelijk naar Salta kan. In Argentinië zijn de omstandigheden beter en hebben we de hele dag om alles weer grondig aan te pakken."

Dinsdag trekt de karavaan verder. Dan is de tiende etappe van Salta naar Bélen. Na een lange aanloop (424 kilometer) volgt er een special van 373 kilometer, die de rallyrijders in de Catamarca woestijn brengt.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions