Van den Heuvel wil wel eens een dag zonder ‘kleine dingetjes’

Van den Heuvel wil wel eens een dag zonder ‘kleine dingetjes’
15-01-2018 09:58 | Etappes | auteur Redactie [FE]

TUPIZA - De elfde tijd in de achtste etappe van de Dakar Rally was niet slecht, maar er had ook een zesde tijd in kunnen zitten voor Maurik van den Heuvel. “Als we eens gewoon een dag zouden kunnen rijden zonder iets kleins wat tijd kost, hadden we al makkelijk vijfde of zesde in het klassement kunnen staan.” Maar elke dag is er wel wat. Deze keer was het een kromme spoorstang.

Dat onderdeel had het team DakarSpeed al eerder dwars gezeten, maar deze keer kostte het gelukkig minder veel tijd. “Het is ook steeds iets lulligs”, vertelde Van den Heuvel. “We reden helemaal niet hard, maar ik zag net een klein kuiltje over het hoofd. Het stuur sloeg uit mijn handen: spoorstang krom en een zere pols en duim.”

Op dat moment, op ongeveer een kwart van de proef, reed Van den Heuvel de achtste tijd. Hij viel terug naar de zeventiende positie, maar zette een inhaalrace in waarmee hij uiteindelijk toch nog elfde werd. “Er stonden er onderweg een heleboel vast. En dan bedoel ik tot de assen vast. Het was heel verraderlijk, zwaar zand, met van die typische rio’s waarin je muurvast kon komen te staan. Dat is wel een voordeel van ietsje verder naar achter rijden – niet helemaal achterin, want dat is echt niet fijn – zo rond de tiende plaats: je kunt precies zien waar anderen de fouten maken. Als er dan een paar toppers vast staan, kun je er mooi omheen rijden en zo een paar plaatsen winst boeken. Kwestie van even een paar seconden wachten en kijken waar je het beste heen kunt.”

Dat de negende etappe werd afgelast, kwam Van den Heuvel helemaal niet goed uit, ook al was er nu extra tijd om de truck na de marathonetappe helemaal goed na te lopen. Hij leverde een plaats in in het klassement en staat weer op 10, maar de verschillen zijn niet groot. Het team twijfelde nog of het in Tupiza zou overnachten, waar geen ingericht bivak is, of zou doorrijden naar Salta. “Er is hier niks, maar wel warme douches. En daar ben ik eigenlijk wel aan toe. Ik heb het in het marathonbivak in Uyuni zo koud gehad, dat ik net zo lief hier blijf. We hebben hier ten minste een prachtige zonsondergang.”

Dinsdag gaat de Dakar verder met de tiende etappe, die op Argentijnse bodem wordt afgewerkt.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden