Transport Online - Van Genugten verliest een kwartiertje, Villagra pakt twee minuten

 


Van Genugten verliest een kwartiertje, Villagra pakt twee minuten

Van Genugten verliest een kwartiertje, Villagra pakt twee minuten
15-01-2018 09:51 | Etappes | auteur Redactie [FE]

TUPIZA - Twee kleine misrekeningen maakten dat Ton van Genugten in de achtste etappe van de Dakar Rally, van Uyuni naar Tupiza, een kwartiertje verloor. Het moeten openen van de proef, na zijn overwinning in de zevende etappe, droeg daaraan bij. De Rooy Iveco-teamgenoot Federico Villagra werd opnieuw tweede en snoepte twee minuutjes af van de achterstand die hij in het klassement heeft op Eduard Nikolaev.

Als eerste moeten starten is een nadeel van het winnen van een etappe. Voor zowel Ton van Genugten als voor zijn navigator Peter Willemsen was het de eerste keer. “Op zich ging dat best goed”, vertelt Van Genugten. “Maar op 20 kilometer in de proef kwamen we vanuit het snelle gravel bij een rivierbedding. Daar voor zat een stuk gras. Tenminste, zo leek het. Het is wel gras, maar er zit niks onder. Ik schoot met een gang van 60 kilometer in het gat.”

Van Genugten wist dat teamgenoot Villagra hooguit drie minuten achter hem zat en stond al met het sleeptouw klaar toen de Argentijn eraan kwam. “In een minuutje hadden we Ton eruit”, vult Villagra aan. Vanaf dat moment was het aan hem om de proef te openen.

Van Genugten ging er enthousiast achteraan, maar 50 kilometer later ging het weer even mis. In een stuk met duinen stonden ‘een stuk of zes zjiepkes’ vast in het zware zand, waardoor Van Genugten niet het spoor kon kiezen wat hij wilde en ook vast kwam te staan. “Maar daar konden we op eigen kracht uit komen, door even wat zand voor de banden weg te scheppen. Die twee incidentjes hebben net te veel tijd gekost, want het rijden ging verder super. Ik had er nog wel een etappezege aan vast willen plakken.”

Het kwartier tijdverlies kostte Van Genugten een plaats in het klassement, waarin hij nu op de zesde plek staat. Tussen de eerste twee (Nikolaev en Villagra) en de nummer 3 (Macik) zit een groot gat, maar de nummer 3 tot en met 7 zitten wel heel dicht bij elkaar. In dat groepje zijn dagelijks verschuivingen te zien. In de achtste etappe wisselden Macik en Viazovich van plaats en Mardeev en Van Genugten. De Nederlander staat nu op 4.31.08 van de klassementsleider, maar nog geen 8 minuten achter Mardeev en een half uurtje achter Viazovich op de vierde plaats.

“Het is minutenwerk”, constateerde Villagra. “Het is jammer dat de volgende etappe niet doorgaat, want we kunnen elke mogelijkheid gebruiken. Maar er komt nog genoeg aan. We blijven pushen.” Ook Van Genugten had liever wel gereden, maar als de omstandigheden het niet toelaten, is een dag extra rust ook wel welkom. “We hebben geen boot bij ons.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,592
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden