Clicky

 
Transport Online - Minister maakt chauffeurs op parkeerplaats Den Hoek langs A16 wakker [+foto's]

Minister maakt chauffeurs op parkeerplaats Den Hoek langs A16 wakker

Minister maakt chauffeurs op parkeerplaats Den Hoek langs A16 wakker [+foto's]
14-01-2018 15:22 | Transport | auteur ANP

MOERDIJK - Vrachtwagenchauffeurs die hun verplichte weekendrust in hun cabine doorbrengen, riskeren een boete van 1.500 euro voor hun werkgever. Het Europees Hof van Justitie bepaalde eind vorig jaar dat het niet meer is toegestaan om verplichte wekelijkse rust van 45 uur in de cabine door te brengen, om uitbuiting van chauffeurs tegen te gaan. Zondagmiddag trok minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur naar parkeerplaats Den Hoek bij de A16 om chauffeurs op het verbod te wijzen.

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gebruikt deze maand om vrachtwagenchauffeurs op de nieuwe regel te wijzen. Vanaf volgende maand gaat de inspectie handhaven en boetes uitdelen bij overtredingen, liet een woordvoerder weten. "We merken dat veel chauffeurs nog niet op de hoogte zijn van het verbod", aldus de woordvoerder.

De flyers die zondag aan tientallen vrachtwagenchauffeurs zijn uitgedeeld, zijn in meerdere talen opgesteld. Het zijn vaak Oost-Europese chauffeurs die de weekenden in hun cabine doorbrengen. In Duitsland en België gold het verbod al.

Volgens de uitspraak van het Hof afgelopen december, op verzoek van de Belgische Raad van State, druist het doorbrengen in de cabine van de wekelijkse rusttijd van 45 uur - die onder voorwaarden tot 24 uur kan worden ingekort - in tegen het doel van de wetgeving om de arbeidsomstandigheden van bestuurders te verbeteren.

Een chauffeur mag de dagelijkse rusttijd van ten minste 11 uur wel in de cabine doorbrengen, mits de vrachtwagen behoorlijke slaapfaciliteiten biedt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,935
Diesel1,909

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden