Clicky


Boeing maakt mega-drone voor vrachtvervoer

Boeing maakt mega-drone voor vrachtvervoer [+video]
11-01-2018 12:04 | Algemeen | auteur Redactie

SAN FRANCISCO - Boeing onthult een nieuw prototype van een onbemande elektrische vertical-takeoff-and-landing (eVTOL) vrachtdrone. Het prototype zal worden gebruikt om de autonome sturingstechnologie van Boeing voor toekomstige lucht- en ruimtevaartuigen te testen en ontwikkelen. Het prototype is ontwikkeld voor het vervoeren van een lading tot 226 kilo, en bestemd voor mogelijke toekomstige vracht- en logistieke toepassingen.

"Deze vliegende vrachtdrone vertegenwoordigt opnieuw een grote stap in de eVTOL-strategie van Boeing”, zegt Greg Hyslop, Chief Technology Officer bij Boeing. “We hebben de kans om het luchtvervoer daadwerkelijk te veranderen. In de toekomst zullen we terugkijken op deze dag als een grote stap in die ontwikkeling.”

In minder dan drie maanden tijd ontwierp en ontwikkelde een team van ingenieurs en technici het prototype. Het doorstond met succes de eerste testvluchten van het Boeing Research & Technology's Collaborative Autonomous Systems Laboratory in Missouri, de Verenigde Staten.

Boeing-onderzoekers zullen het prototype gebruiken als vliegend testobject om de bouwstenen te ontwikkelen voor de zelfsturende technologie van toekomstige toepassingen. Boeing HorizonX leidde, samen met partners in Boeing Research & Technology, de ontwikkeling van het prototype. Het vormt een aanvulling op het prototype voor een eVTOL-passagiersvliegtuig dat wordt ontwikkeld door Aurora Flight Sciences, een bedrijf dat eind vorig jaar door Boeing werd overgenomen.

“Ons nieuwe prototype bouwt verder op Boeings bestaande capaciteiten omtrent onbemande systemen en biedt nieuwe mogelijkheden voor zelfsturende vrachtlevering, logistiek en andere toepassingen in transport”, zegt Steve Nordlund, vicepresident van Boeing HorizonX. “De veilige integratie van onbemande luchtvaartsystemen is cruciaal om hun volledige potentieel te benutten. Boeings prestaties op dit gebied zijn ongeëvenaard. Met kennis van wet- en regelgeving en een systematische aanpak leveren we oplossingen die de toekomst van zelfsturende vluchten zal vormen.”

Het prototype wordt aangedreven door een milieuvriendelijk elektrisch aandrijvingssysteem en beschikt over acht tegen elkaar in draaiende bladen, die verticaal vliegen mogelijk maken. De drone is 4,57 meter lang, 5,49 meter breed en 1,22 meter hoog, en weegt 339 kilo.

Boeing is ’s werelds grootste lucht- en ruimtevaartbedrijf en toonaangevende producent van commerciële jetliners en defensie-, ruimtevaart- en beveiligingssystemen. Als grote exporteur in de Verenigde Staten ondersteunt het bedrijf luchtvaartmaatschappijen, Amerikaanse en andere overheidsklanten in honderdvijftig landen.