Bernhard ten Brinke tweede in zware etappe Dakar Rally

Bernhard ten Brinke tweede in zware etappe Dakar Rally
10-01-2018 19:48 | Sport | auteur ANP

AREQUIPA - Bernhard ten Brinke kan tot dusver met de besten mee in de Dakar Rally bij de auto's. De Achterhoeker reed zijn Toyota in de vijfde etappe van de loodzware woestijnkoers door Zuid-Amerika voor de tweede keer naar het podium. Hij eindigde in de proef over ruim 268 kilometer in Peru als tweede achter de Franse specialist Stéphane Peterhansel. Zijn achterstand op de meet bedroeg 4.52 minuten. Ten Brinke was ook tweede in de eerste etappe.

Peterhansel, bijgenaamd 'Monsieur Dakar' vanwege zijn dertien eindzeges, verstevigde zijn leidende positie in het klassement. Hij had 2 uur en 51 minuten nodig voor de proef in zijn Peugeot. Landgenoot Sébastien Loeb, winnaar van de vierde etappe en kandidaat voor de eindzege, moest opgeven. Navigator Daniel Elena raakte dusdanig gewond nadat Loeb zijn Peugeot in een diepe kuil had gereden, dat verder rijden onverantwoord was.

Ten Brinke rijdt voor het fabrieksteam van Toyota. Eigenlijk zijn tweevoudig Dakar-winnaar Nasser Al-Attiyah en de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers de kopmannen, maar de coureur uit Zeddam rijdt voorlopig beter. Hij klom van de vijfde naar de derde plaats in het klassement. "Een dag uit het boekje. De Toyota was vandaag opnieuw fantastisch. We hebben op de juiste manier de bandenspanning weten te managen en geen lekke banden gehad. We gaan hier even van genieten, maar dan gaat de knop weer om'', vertelde Ten Brinke in het bivak van Arequipa.

De Nederlander roemde het foutloze speurwerk van zijn Franse navigator Michel Perin. "Zijn ervaring en talent waren goud waard. We hoede niet één keer te zoeken, hij vond alle routepunten in één keer.''

De Spanjaard Joan Barreda zegevierde in de vijfde etappe bij de motoren. Hij reed vanaf het begin van de proef weg bij zijn concurrenten en had aan de finish een gat geslagen van ruim tien minuten op de nummer twee, de Oostenrijker Matthias Walkner. Klassementsleider Adrien van Beveren verloor bijna een kwartier, maar de Fransman behield wel de eerste positie in de tussenstand.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden