Transport Online - Gastcolumn: Zo! Nu eerst even pauze!

Gastcolumn: Zo! Nu eerst even pauze!

Gastcolumn: Zo! Nu eerst even pauze!
10-01-2018 16:38 | Columns | auteur Redactie [FE]

HOOGEVEEN - Berend Bosma ergert zich aan al het zwerfvuil langs de kant van de wegen. Met deze gastcolumn wil hij de lezer bewust te maken/helpen herinneren dat afval gewoon in de prullenbak hoort.

Zo, en nu eerst even pauze. Ook al is de staffelpauze tot vervelens aan toe verplicht, koffie gaat er altijd wel in. En onderweg wordt er ook goed gezorgd voor de innerlijke mens, aan eten en drinken vast geen gebrek daar bovenin de wagen. Eet smakelijk! Maar wat te doen met al die vervelende verpakkingen en plastic koffiebekers? Nou, liever niet meer uit het raam gooien.

Het afgelopen half jaar ben ik erg druk geweest om zwerfafval op te ruimen. Gewoon vrijwillig niet als taakstraf. Ik had verwacht dat er veel zou liggen, vooral langs de snelweg en bij op- en afritten, maar zoveel? Nee, dat niet.

Bij een enkele op- en afrit in een buitengebied in Drenthe heb ik al meer dan zestig volle vuilniszakken weggehaald. En dan ben ik bij de meeste plekken nog maar één keer langsgeweest.

Best veel hè, ik moet er niet aan denken wat er dan bij een drukke op- en afrit zal liggen. Blikjes, flesjes, plastic verpakkingen, veel koffiebekertjes, noem maar op. En omdat het gras in de berm vaak gemaaid wordt, lagen de meeste bekertjes nog in heel veel stukjes ook.

Wat Berend in korte tijd al ophaalde aan zwerfafval.

Lieve chauffeurs, ik zal zeker niet beweren dat dit allemaal door vrachtwagenchauffeurs wordt neergegooid, maar zouden ook jullie er aan willen denken deze rommel gewoon in de vrachtwagen te houden en aan het eind van de rit in de vuilnisbak te gooien…?! Neem de rommel even mee in plaats van in de bosjes te gooien.

Als laatste wil ik leidinggevenden en pompeigenaren vragen om de plastic bekertjes te vervangen door kartonnen bekers. Werken net zo goed, en mochten ze toch onverhoopt ‘wegwaaien’, dan is dat een stuk minder belastend voor het milieu.

En zorg voor voldoende mogelijkheden/prullenbakken voor de chauffeurs om hun afval in te gooien.

B.P. Bosma, HoogeveenNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions