Transport Online - Waterstand Rijn bij Lobith tikt piek aan

Waterstand Rijn bij Lobith tikt piek aan

Waterstand Rijn bij Lobith tikt piek aan
10-01-2018 09:35 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het waterpeil in de Rijn bij Lobith heeft woensdagmorgen gepiekt op 14,64 meter boven NAP. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat gezegd. In de loop van de woensdag gaat het waterpeil weer zakken. Lichte neerslag die de komende dagen in het stroomgebied van de Rijn wordt verwacht heeft geen invloed meer op de huidige hoogwatergolf.

Donderdagmorgen bereikt de hoogwaterpiek de Lek bij Hagestein, de IJssel bij Deventer en de Waal bij Vuren, op de grens van Gelderland en Zuid-Holland. In het weekeinde is de waterstand alweer gezakt naar 12,45 meter boven NAP bij Lobith. Volgende week kan het waterpeil weer iets stijgen, maar Rijkswaterstaat voorziet geen nieuwe hoogwatergolf.

Het vele water komt door neerslag en smeltwater uit Duitsland en Zwitserland. Ook op de Maas, die gevoed wordt door regen in de Ardennen, stond het water hoog.

In deze eeuw was er alleen in 2001, 2002, 2003 en 2011 sprake van een nog hogere waterstand bij Lobith, waar de Rijn Nederland binnenkomt. Het huidige hoogwater staat op de 36e plaats in de lijst van alle hoogwatergolven sinds 1901. Op de eerste plaats staat het hoogwater van 1926, toen sprake was van een watersnoodramp. De dreigende dijkdoorbraken van 1995 staan op de tweede plek.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,562

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen