Transport Online - Martin van den Brink uit Dakar rally

Martin van den Brink uit Dakar rally

Martin van den Brink uit Dakar rally
10-01-2018 09:32 | Etappes | auteur Redactie [FE]

SAN JUAN DE MARCONA - [update 14:05 uur] Martin van den Brink is uit de Dakar Rally. In de vierde etappe is de rallyrijder uit Harskamp met pech in de duinen van Peru gestrand. De truck van Mammoet Rallysport staat op zes kilometer van de finish. "We kunnen geen kant meer op,'' aldus Van den Brink. "De schade is te groot. We hebben een aandrijfas gebroken en die as heeft een gat geslagen in de carterpan.''

Snelle assistent Janus van Kasteren nam zijn kopman nog op sleeptouw voor de resterende 60 kilometer door de duinen. Maar kort voor de streep viel alsnog het doek. "We kwamen er niet meer doorheen. Janus heeft vervolgens de proef afgemaakt en ging naar het bivak om zich te prepareren voor de etappe van vandaag. Hij kan wel van start gaan. Voor ons is het over en uit,'' aldus een teleurgestelde Van den Brink.

Janus van Kasteren, Wouter de Graaff en Richard Mouw arriveerden rond 2.00 uur plaatselijke tijd in het bivak. Om 6.00 uur (12.00 uur Nederlandse tijd) moesten de mannen weer op pad op weg naar de start van de vijfde etappe.

‘We reden zeer behoudend’

Martin van den Brink was op weg naar een prima resultaat in de vierde etappe rond San Juan de Marcona in Peru. "We reden de hele etappe zeer behoudend. Toch ging het voortreffelijk. We hadden een derde plaats in handen. Ik kon echt veel harder dan we reden. Het doel was echter om de finish te halen. We zagen dat veel teams in de problemen zaten en kozen daarom voor zekerheid. Halverwege bleek dat we twee kapotte stabilisatorstangen hadden. Daardoor ging later de aandrijfas los en sloeg een gat in de carterpan.''

Van den Brink en zijn mannen moeten vandaag de Renault Sherpa uit de duinen zien te halen. "Dat wordt nog een hele klus. Het is een lastige plaats. We zullen wel zien hoe dat afloopt.'' Janus van Kasteren is nu nog de enige rijder van Mammoet Rallysport. De debutant uit Veldhoven kan vanaf vandaag voor eigen resultaat rijden.

Verrassing voor Janus van Kasteren

Het rallyteam uit Harskamp kreeg voor de start van de vierde etappe een even leuke als terechte verrassing. Janus van Kasteren kreeg namelijk kostbare minuten terug voor zijn hulp aan Ton van Genugten. De snelle assistent eindigde zodoende in de derde etappe als zevende. Martin werd daardoor maandag als negende geklasseerd.

Monteur Richard Mouw kon zijn geluk in de cabine met Janus van Kasteren en Wouter de Graaff al nauwelijks op. De 42-jarige Kootwijkerbroeker had maandag ‘waanzinnig genoten’. "We reden door gigantische duinen. Ik vind het schitterend. Wat een feest hier in de duinen.’’

In de vierde etappe begonnen Van Kasteren en zijn co-piloten twee minuten eerder dan kopman Martin van den Brink. Langs de Grote Oceaan begon de vierde etappe met een massastart. Voor de trucks betekende dat twee vrachtwagens tegelijk. Janus van Kasteren vertrok aan de zijde van Gert Huzink en Martin twee minuten later met de Japanner Sugaware (Hino) in zijn kielzog. "Die hebben we na de start niet meer gezien,’’ aldus Van den Brink. Tot de technische tegenslag in de slotfase de kop opstak en de Japanner weer langs de mannen van Mammoet kwam.

De Rus Eduard Nikolaev won met grote voorsprong (bijna 28 minuten) de vierde etappe. Federico Villagra (Iveco Team De Rooy) werd tweede en Martin Kolomy was derde op ruim 38 minuten.

Weer een zware dag

In San Juan de Marcona hadden de monteurs van Mammoet Rallysport hun handen vol aan de Renault Front van de equipe van Van Kasteren. Toch lukte het de mannen om de truck te prepareren voor de vijfde etappe. Net voor de klok van 14.00 uur (Nederlandse tijd) begonnen Janus, Wouter en Richard aan de proef. De deelnemers wacht opnieuw een zware dag. De rit naar Arequipa telt bijna 1000 kilometers. De special, onder andere in de onbekende zandbak van Tanaka, telt 266 kilometers.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,324

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions