Clicky

 
Transport Online - Van den Heuvel maakt sprong naar plek zes in het Dakar-klassement

Van den Heuvel maakt sprong naar plek zes in het Dakar-klassement

Van den Heuvel maakt sprong naar plek zes in het Dakar-klassement
10-01-2018 09:17 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

SAN JUAN DE MARCONA - “Er had meer ingezeten, maar het had ook helemaal fout kunnen gaan.” Dat was de simpele conclusie van Maurik van den Heuvel na afloop van de vierde etappe van de Dakar Rally. In die etappe, met een proef van 330 kilometer, gebeurde zoveel dat Van den Heuvel een sprong maakte van de twaalfde naar de zesde plaats.

De boel heel houden en overeind blijven was het geheim in de proef die voor honderd procent uit zand en duinen bestond. Dat lukte bij lange na niet iedereen. De verschillen, met name bij de trucks, waren gigantisch. Alleen de eerste drie zaten binnen een uur. Met zijn tiende plaats in de dagklassering, op anderhalf uur van etappewinnaar Eduard Nikolaev, had Van den Heuvel het prima gedaan.

Aanvankelijk dacht hij daar zelf heel anders over. “We waren bepaald niet foutloos, maar als anderen op hun kop gaan of de boel aan stukken rijden, maken die paar foutjes weinig meer uit. Maar het is wel apart: anderhalf uur verliezen en zes plaatsen winnen in het klassement. Het zegt wel iets over hoe heftig deze Dakar is.”

Al bij de start op het strand ging het niet helemaal goed. De trucks startten twee aan twee en Van den Heuvel wilde per se de andere truck (Steven Rotsaert met MAN) eruit trekken. “Ik was zo geconcentreerd op het snelste weg willen zijn, dat ik de truck liet afslaan. Ik had ‘m in de verkeerde versnelling staan. Stom natuurlijk. Als dat gebeurt, hebben wij een klein probleem, want dan moeten we eerst alles resetten. Dat kost een minuut of drie. Die MAN was al lang weg natuurlijk.”

Het vervolg van de proef verliep heel aardig. “We hebben best gas kunnen geven. In de duinen hebben we een foutje gemaakt, waardoor we tien minuten verloren en er een heleboel weer voorbij kwamen. Daar baalde ik wel van: heb je zo hard gereden, ben je het weer kwijt.”

Dat was nog voordat een heleboel van zijn concurrenten echt serieus de mist in gingen en veel meer verloren. “Het was één grote puinhoop”, zei Van den Heuvel. “Ze lagen op hun kop, zaten vast, reden de boel kapot of waren aan het zoeken naar een waypoint. Dat is ons allemaal bespaard gebleven. Het enige wat wij nog hebben gehad, was een kapotte accu, 40 kilometer voor het einde. Dan valt ook de koeling uit en de navigatieapparatuur doet het niet meer. De accu ontkoppelen en wisselen is niet zo moeilijk, maar wij konden in de haast het sleuteltje niet vinden. Zal je altijd zien.”

Omdat het uiteindelijk maar relatief kleine dingetjes waren die hem tijd hadden gekost, kon Van den Heuvel aan het einde van de rit niet anders dan tevreden zijn. De verschillen tussen de zesde en de tiende plaats in het klassement zijn maar klein. Het kan morgen zomaar weer anders. De vijfde etappe is een rit van 268 kilometer door het Tanaka-gebied, met een duinenpartij van 30 kilometer.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,430
Diesel2,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden