Transport Online - Ben Weyts: 350.000 vrachtwagens van de weg halen en op het water of spoor zetten

Ben Weyts: 350.000 vrachtwagens van de weg halen en op het water of spoor zetten

Ben Weyts: 350.000 vrachtwagens van de weg halen en op het water of spoor zetten
09-01-2018 11:10 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - De Vlaamse Overheid en de Vlaamse Havenbesturen ondersteunen vanaf 2018 in totaal zestien projecten die vrachtvervoer van de weg halen en verschuiven naar het water of het spoor. Dankzij deze projecten zullen er jaarlijks 350.000 vrachtwagens minder rondrijden op de Belgische wegen.

“Dit zijn ondernemers die zich niet meer blindstaren op de file aan de voordeur, maar oog hebben voor de mogelijkheden die open liggen aan de achterdeur”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Slim gebruik van de mogelijkheden van de waterweg en het spoor doet de files krimpen en verhoogt de logistieke slagkracht van onze Vlaamse Havens”.

De files in Vlaanderen verlammen mens, milieu en economie. De stilstand drukt ook op de Vlaamse Havens, die goederen vlot moeten kunnen versluizen naar het hinterland.

De Vlaamse Overheid en de Vlaamse Havenbesturen slaan nu de handen in elkaar om innovatieve projecten te ondersteunen die de hinterlandconnectiviteit verbeteren. Voor elke euro die de havenbesturen investeren in deze projecten, investeert ook Vlaanderen een euro. Er zijn 41 projectvoorstellen ingediend: 16 projecten ontvangen steun. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maakt hier twee miljoen euro voor vrij.

“We hebben gekozen voor projecten die op korte termijn veel volume van de weg kunnen halen”, zegt Weyts. “Deze initiatieven moeten samen wel 350.000 vrachtwagens van onze wegen halen”.

Alle ondersteunde projecten maken slim gebruik van de sterke alternatieven voor het wegtransport. Een aantal projecten realiseren een nieuwe binnenvaart- en of spoorverbinding. Zo wordt er een open spoorverbinding tussen Zeebrugge en Dourges opgezet. Andere projecten zetten lading van de weg over naar binnenvaart of spoor. Het gaat daarbij onder meer om containers, cacao en afval. Een ander project wil vrachtwagens dan weer ‘s nachts laten rijden in plaats van overdag. 

Er werden ook twee havenoverschrijdende projecten weerhouden. Zo zullen de haven van Antwerpen en Gent een nieuwe binnenvaartverbinding krijgen die bestaande containerstromen tussen deze havens zal bundelen. Verder zullen containers en auto’s die nu via de weg worden vervoerd tussen de havens van Gent en Zeebrugge, worden overgezet naar de binnenvaart.

Foto's

 • J.Roeland
  VAN BREE
 • J.Roeland
  D.V.M. Transport
 • J.Roeland
  VAN DER MOST
 • J.Roeland
  KERSTENS

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,845
Diesel1,509

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen