Transport Online - Martin van den Brink ligt ondanks 'tegenslag' volledig op koers

Martin van den Brink ligt ondanks 'tegenslag' volledig op koers

Martin van den Brink ligt ondanks 'tegenslag' volledig op koers
09-01-2018 09:41 | Etappes | auteur Redactie [FE]

SAN JUAN DE MARCONA - Martin van den Brink heeft via een prima achtste plaats in de derde etappe van de Dakar Rally zijn zesde positie in het algemeen klassement geconsolideerd. Backup Janus van Kasteren presteerde opnieuw uitstekend en kwam als dertiende over de finish. Algemeen is de snelle assistent nu zelfs elfde.

De kopman van Mammoet Rallysport verloor de nodige tijd aan Federico Villagra en Eduard Nikolaev, de nummers één en twee. Aan de andere kant zag Martin van den Brink meerdere naaste concurrenten nog veel meer tijd verspelen.

De derde etappe, over 296 kilometer, eiste opnieuw zijn tol in het deelnemersveld. "Het was vandaag weer een slagveld. We zagen onder andere Van Genugten, Loprais, Kolomy en Sotnikov met grote problemen stil staan."

Martin van den Brink, Wouter Rosegaar en Daniel Kózlovsky kwamen ook niet geheel ongeschonden uit de strijd. De mannen in de Renault Sherpa moesten 46 minuten en 37 seconden toegeven. "We hebben één keer een foutje gemaakt. we reden aan de verkeerde kant van een duin. We moesten toen terug om het waypoint te halen. Dat heeft wat tijd gekost. Daarnaast kregen we twee keer een lekke band. De tweede lekke band was op 12 kilometer voor de finish. Ja. dat is heel jammer. Maar dat kan nu eenmaal gebeuren op die paden die bezaaid liggen met stenen."

‘We liggen op koers’

De Harskamper kan ondanks het tijdverlies, in de etappe die uit twee delen bestond, goed leven met de dagklassering en de positie in het algemeen klassement. "We liggen op koers. De achterstand op de nummer drie in het algemeen is iets meer dan 20 minuten."

Aliaksei Vishneuski uit Wit-Rusland is na de ‘slachtpartij’ in de duinen van de Ica woestijn de verrassende nummer drie. Ook zijn MAZ-teamgenoot Viazovich en Martin Macik (Liaz) hadden hun huidige top vijf klassering waarschijnlijk niet verwacht. ,,We zijn blij dat we het verlies beperkt hebben gehouden. Zeker als je ziet dat ‘grote’ jongens veel terrein hebben verloren.

Van den Brink doelt daarmee op onder andere Ales Loprais (18 minuten achter Martin nu zevende algemeen) en Ton van Genugten. De Iveco-rijder leidde maandag lange tijd de dans. Maar hij legde de truck van Team De Rooy op zijn kant. "Dan ben je veel meer tijd kwijt", zo weet een ervaren Martin van den Brink als geen ander. Van Genugten is nu achtste in het klassement en heeft ruim een half uur achterstand op Martin van den Brink.

"Wij willen onze huidige strategie ook de komende etappes hanteren. Het is belangrijk om grote regelmaat in de uitslagen te krijgen. Dan blijf je vanzelf in de top van het klassement. Er gebeurt namelijk iedere dag wel iets."

Villagra en Nikolaev verdeelden maandag de buit. De Argentijn won de etappe. De Rus bleef koploper in het algemeen klassement. De kopman van Kamaz heeft bijna 9 minuten voorsprong. Martin en co-piloten hebben na drie etappes 1 uur, 13 minuten en 42 seconden achterstand op de sterke Rus.

Team Van Kasteren maakt indruk

Naast de oerdegelijke prestatie van Martin baarde de equipe in de tweede truck van Mammoet Rallysport opzien. Janus van Kasteren, Wouter de Graaff en Richard Mouw eindigden als dertiende (op 58.15 van Villagra). Het trio in de Renault Front K520 klom in het klassement naar fantastische elfde positie. Direct na afloop van de special had de 31-jarige Dakar-debutant uit Veldhoven dan ook alle reden om enthousiast zijn verhaal af te steken. "Het was een prachtige dag voor ons. Het ging werkelijk perfect. We hebben in het begin een lekke band gehad en verder niets."

De prestatie van Janus en zijn manschappen is des te opmerkelijker, omdat het backup team ook nog eens ‘20 minuten in de woestijn liet liggen’. "We konden het niet laten en hebben de truck van Ton van Genugten overeind getrokken. De Iveco lag op zijn kant en we hebben hem rechtgezet. Team De Rooy staat nu mooi bij ons in het krijt", aldus een lachende Janus van Kasteren.

Het team van Mammoet Rallysport gaat na aankomst in het bivak (na de special volgde nog een verbindingsroute van 208 kilometer naar San Juan de Marcona) proberen om de verloren tijd bij het helpen van een collega terug te krijgen. "We gaan het zeker aankaarten. Als dat lukt is het helemaal geweldig,", aldus Janus van Kasteren, die waarschijnlijk de glimlach niet meer van zijn gezicht voordat hij de overige teamgenoten in het bivak heeft bereikt. "Voor de monteurs is het ook prettig dat de truck het fantastisch doet. We kunnen de truck in principe gewoon wassen, tanken en dan is hij weer klaar voor de dag van morgen."

Zo ver zal de ervaren serviceploeg van Mammoet Rallysport het ongetwijfeld niet laten komen. Maar het haalt de druk wel degelijk van de ketel bij de technische ploeg van het team uit Harskamp.

Veel duinen

Dinsdag wacht de mannen van Mammoet Rallysport de vierde etappe. Ook dan kunnen de equipes in de Renault hun borst nat maken. Rond San Juan de Marcona wacht één van de grootste etappes door het woestijnzand. Ruim 100 kilometer moet er door de duinen worden gereden. Ook dan zullen de onderlinge verschillen weer groot kunnen zijn.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,324

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions