Clicky


Takata roept weer miljoenen airbags terug

Takata roept weer miljoenen airbags terug
07-01-2018 15:17 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

WASHINGTON - De geplaagde Japanse airbagmaker Takata heeft in de Verenigde Staten weer een grote terugroepactie aangekondigd. In totaal 3,3 miljoen airbags uit auto's van uiteenlopende merken moeten terug naar de garage.

Het gaat om de dezelfde technische problemen waar Takata eerder al flink door in de problemen kwam. Sinds 2008 zijn meer dan 100 miljoen airbags van het bedrijf vervangen omdat het opblaasmechanisme een stof gebruikt die bij langdurige blootstelling aan warmte en vocht onstabiel kan worden. Daardoor kunnen stukjes metaal de auto in worden geslingerd.

Het defect heeft aan meerdere mensen het leven gekost. Takata moest eerder al voor 1 miljard dollar schikken met autoriteiten in de VS. Om er weer bovenop te komen hebben de Japanners faillissementsbescherming aangevraagd.

Daarmee zette het bedrijf de deur open voor een reddingsoperatie door Key Safety Systems. Het plan is dat die Amerikaanse branchegenoot de activiteiten van Takata overneemt. De opbrengsten van de deal zouden dan gebruikt kunnen worden voor het betalen van alle schadeclaims. Een en ander moet nog wel afgestemd worden met onder meer de schuldeisers.