Jumbo sluit akkoord met COR over nieuwe AVR Logistiek

Jumbo sluit akkoord met COR over nieuwe AVR Logistiek

VEGHEL - Jumbo heeft op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met de Centrale Ondernemingsraad (COR) en de Ondernemingsraad Supply Chain (OR SC) over de inhoud van de Arbeidsvoorwaarden Regeling (AVR) Logistiek. Aan dit akkoord gingen twee maanden van intensief onderhandelen vooraf. De AVR Logistiek geldt als vervanging van de cao Jumbo Logistiek, die op 1 april 2017 afliep.

Bij het opstellen van de AVR is nadrukkelijk rekening gehouden met de stem van de Jumbo medewerkers. Voor deze groep ligt er nu een regeling met arbeidsvoorwaarden die tot de beste in de sector behoren en beter uitpakken dan de afspraken die golden in de cao. Tegelijkertijd zijn er goede afspraken gemaakt die moeten voorkomen dat de loonverschillen ten opzichte van de concurrentie in de toekomst nog groter worden. Jumbo beschouwt het akkoord als een belangrijke mijlpaal en is trots op het brede draagvlak dat daarmee wordt gecreëerd.

“Dit akkoord weerspiegelt de waarde die Jumbo hecht aan goede en duurzame afspraken met medewerkers,” zegt CEO Frits van Eerd van Jumbo Supermarkten.

“Onze sterke groei is in grote mate te danken aan al onze mensen. Zij moeten kunnen rekenen op goede arbeidsvoorwaarden met een helder perspectief. Dat schept rust voor de toekomst’. We hebben ons er hard voor gemaakt dat de medewerkers zich in de AVR Logistiek kunnen herkennen. Daar gingen stevige onderhandelingen aan vooraf, maar uiteindelijk zijn we met constructief overleg tot dit akkoord gekomen.”

Eerder sloot Jumbo met de COR al een convenant af waarin de rechten en plichten met betrekking tot de AVR zijn vastgelegd. Hierin is onder meer bepaald dat wijzigingen in de AVR niet eenzijdig kunnen worden doorgevoerd, maar uitsluitend na instemming van de COR.

Piet Otsen, Voorzitter OR Supply Chain: “We zijn tevreden met het akkoord op hoofdlijnen dat er nu ligt. Dit zorgt voor rust, helderheid en een stabiele loonontwikkeling. Het is een grote stap op weg naar een goede AVR, waarin onze logistieke collega's zich kunnen herkennen. We gaan nu hard aan de slag om het akkoord op detailniveau uit te werken. Daarna zal een begeleidingscommissie waarin zowel Jumbo als de OR zitting hebben, toezicht houden op een juiste toepassing van de AVR.”

Goed arbeidsvoorwaardenpakket

De AVR Logistiek van Jumbo kenmerkt zich door goede arbeidsvoorwaarden met een gezonde loonontwikkeling voor de langere termijn. De AVR zal de loonlijn en –ontwikkeling van de VGL (cao levensmiddelenbranche) volgen. De huidige medewerkers logistiek behouden hun volledige rechten middels een toeslag op de VGL loonlijn die in de toekomst mee stijgt met de loonontwikkeling en voor behoud van koopkracht zorgt.

In de AVR zijn ook afspraken gemaakt over het behoud van toeslagen voor werken op onregelmatige tijden en in het weekend. Daarnaast is fors ingezet op investeringen in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Zo zijn met de COR aanvullende afspraken gemaakt over opleidingen, gezondheid en veiligheid op het werk.

Een verbetering van de generatieregeling zorgt ervoor dat medewerkers vanaf vijf jaar voor aanvang van hun AOW parttime kunnen gaan werken. Daarbij behouden zij vrijwel hun gehele inkomen en een groot deel van hun pensioenopbouw. De onderhandelingspartijen verwachten dat medewerkers met deze regeling op lichamelijk en financieel vitale wijze de AOW-leeftijd kunnen bereiken.

Helderheid voor langere termijn

Op verzoek van de klankbordgroepen heeft de AVR Logistiek een langere looptijd van vijf jaar, met de mogelijkheid om de overeenkomst steeds met vijf jaar te verlengen. Jumbo onderschrijft de verwachting dat deze opzet zorgt voor rust en langdurige helderheid over inkomensontwikkeling en andere arbeidsvoorwaarden. Komende weken organiseert Jumbo informatiesessies en inloopspreekuren waarop medewerkers een persoonlijke toelichting op de afspraken kunnen krijgen.

Adviezen van medewerkers

Jumbo had afgelopen voorjaar aangegeven geen heil meer te zien in de opstelling van de vakorganisaties bij de cao-onderhandelingen en wilde een nieuwe weg inslaan voor het maken van afspraken over arbeidsvoorwaarden die kunnen rekenen op een breed draagvlak. Bij het opstellen van de AVR is daarom sterk ingezet op het inventariseren van de wensen en adviezen van de ruim drieduizend medewerkers in de distributiecentra van Jumbo. Deze adviezen zijn meegenomen in de onderhandelingen met de COR en de OR SC en vormen de basis van de overeengekomen AVR.


CNV: vraagtekens rond overname Emté voor personeel distributiecentra

missing-image UTRECHT - Vakbond CNV heeft de nodige vraagtekens rond de overname van supermarktketen Emté door Jumbo en Coop van groothandelsbedrijf Sligro. "Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de werkgelegenheid'', vraagt bo...

Jumbo en Coop nemen branchegenoot Emté over

missing-image VEGHEL - Supermarktketen Emté komt in handen van zijn branchegenoten Jumbo en Coop. De twee partijen betalen daarvoor in totaal 410 miljoen euro aan de huidige eigenaar, groothandelsbedrijf Sligro. De verkoop betreft zo&...

Vrachtwagen ramt ingang Jumbo supermarkt Deurne, klant gewond [+foto]

missing-image DEURNE - Een vrachtwagen heeft maandagochtend rond 10:40 uur de ingang van de Jumbo supermarkt in het centrum van Deurne geramd. Die stortte daardoor deels in. Een klant bevond zich daar juist op dat moment met drie kinderen en kr...

Overval op Jumbo supermarkt in Amsterdam

missing-image AMSTERDAM - Een Jumbo-supermarkt aan de Stadhouderskade in Amsterdam is zaterdagavond overvallen. Om binnen te komen werd met een voorhamer veiligheidsglas vernield, aldus een politiewoordvoerder. Het inslaan van het veili...

Bonden dagen Jumbo voor rechter

missing-image UTRECHT - Vakbonden FNV en CNV stappen naar de rechter om Jumbo te dwingen een half miljoen euro schadevergoeding te betalen voor het breken van het stakingsrecht. Daarover hadden de bonden het supermarktbedrijf eerder al een...

Transportrisico

Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

Tip de redactie
Tip de redactie!


Fotoalbum

Nieuwste foto's

R480
De Haan
De Haan
Van Caem
Bas Braam
Keijsers
» meer foto's!

Zelf foto insturen!