Ultimatum aan werkgevers openbaar vervoer

Ultimatum aan werkgevers openbaar vervoer
22-12-2017 14:17 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - De ledenvergaderingen zijn afgerond en het beeld is duidelijk: de CNV-leden gaan via acties alsnog een goede cao afdwingen in het openbaar vervoer. CNV Vakmensen heeft de werkgevers vandaag een ultimatum gestuurd, dat afloopt op 2 januari om 12.00 uur. “Als de werkgevers daar niet op ingaan, staan veel bussen op 4 januari de hele dag stil”, zegt CNV-onderhandelaar Sanne van der Meulen.

Inzet voor de acties, die samen met FNV worden voorbereid, is een goede cao voor 12.000 werknemers in het openbaar vervoer.

Meer dan alleen loon

CNV Vakmensen wil dat de werkgevers meer aandacht hebben voor wat de werknemers bezighoudt. “Het gaat ons niet alleen om meer loon. Maar ook om meer ruimte in de dienstregeling: minder gejaag, meer tijd voor een normale pauze en voor service aan de reizigers. We vinden het daarnaast ook belangrijk dat er geld is voor scholing én dat er meer perspectief komt voor de vele uitzendkrachten die nu op de bus rijden.”

Ultimatum

In het ultimatum vraagt CNV Vakmensen onder andere:

  • Een totale loonsverbetering van 3,5 procent per jaar.
  • De werkdruk te verlagen door chauffeurs na een dienstdeel van 2 uur gelegenheid te geven voor een toiletbezoek.
  • Afspraken te maken met de bonden over werken naar wens.
  • Betere afspraken te maken over de strikte naleving van instroom van uitzendkrachten. Als uitzendkrachten na 12 of 18 maanden niet kunnen doorstromen naar vast werk, willen wij dat er een flextoeslag van 35% bovenop het loon wordt betaald.
  • Een onderzoek om de 60+ regeling structureel te verbeteren.
  • Afspraken met de bonden te maken om een leerrekening op te richten en een bedrag van € 150,-- bruto per jaar beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van werknemers.
  • Afspraken met de bonden te maken over een werkgelegenheidsgarantie voor direct en indirect personeel.

Voorbereiding acties

De voorbereiding van een landelijke 24-uursstaking op donderdag 4 januari zijn inmiddels in volle gang. Hoe de acties precies gaan verlopen, is nog niet bekend.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden