Scania investeert 1,5 miljard Zweedse kronen in energiezuinige gieterij

Scania investeert 1,5 miljard Zweedse kronen in energiezuinige gieterij

BREDA - Scania is van plan ongeveer 1,5 miljard Zweedse kronen te investeren in een nieuwe gieterij in het Zweedse Södertälje om zo de productiecapaciteit te verdrievoudigen en het energieverbruik met 50 procent te verminderen vergeleken met de technologie en methoden die in de huidige gieterij worden gebruikt. Door een efficiëntere verwerking en recycling van materiaal wordt ook de transportbehoefte per geproduceerde eenheid sterk verminderd. De gieterij zal gaan draaien op elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.

“In de voortdurende verschuiving naar een samenleving vrij van fossiele brandstoffen zijn er verbrandingsmotoren nodig die nog energiezuiniger zijn, en verbrandingsmotoren op biobrandstoffen en gas. Vooral voor vrachtwagens en bussen in het langeafstandsvervoer. De nieuwe gieterij zal van essentieel belang zijn voor het leveren van zulke motoren”, zegt Ruthger de Vries, Executive Vice-President en Hoofd Productie en Logistiek bij Scania.

De investering in een volledig nieuwe gieterij is één van Scania’s grootste investeringen in een geheel nieuwe fabriek. Het investeringsbesluit werd voorafgegaan door een uitgebreide analyse van verschillende alternatieve opties, zoals meer inkopen bij externe leveranciers of een renovatie en uitbreiding van de bestaande gieterij.

“Een volledig nieuwe fabriek is vanuit kostenoverwegingen de beste oplossing. Ook vanuit milieu- en kwaliteitsoverwegingen is dit de beste optie, gelet op de toekomstige levering van strategisch belangrijke onderdelen voor onze motorproductie. En niet onbelangrijk: door deze investering blijft de fabriek in de nabijheid van het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, dat geconcentreerd is in Södertälje. Dit betekent dus dat Södertälje het belangrijkste centrum blijft voor onze Europese motorproductie”, aldus De Vries.

Warmteterugwinning en efficiëntere verwerking van materialen

De verwachting is dat het energieverbruik voor elke ton die geproduceerd wordt in de nieuwe gieterij 50 procent lager zal liggen dan in de huidige fabriek. De grootste energiewinst wordt verkregen door verbeteringen in het gietproces en terugwinning van de warmte die hierbij vrijkomt.

Met de invoering van nieuwe methoden voor de verwerking en recycling van materiaal, komt ook het aantal transportkilometers in verhouding tot het aantal geproduceerde eenheden lager te liggen. De recycling van het zand dat wordt gebruikt voor de productie van gietvormen, zogenaamde kernen, zorgt voor de grootste energiebesparing: 70 procent van het zand kan hier worden gerecycled. Met de techniek die in de huidige gieterij wordt gebruikt is recycling van zand niet mogelijk. Het zand wordt per vrachtwagen over lange afstanden vervoerd. Deze transporten zullen niet toenemen ondanks een verdrievoudiging van het productievolume.

“Vanuit het oogpunt van duurzaamheid betekent dit dat we het gebruik van eindige middelen zullen verminderen, terwijl de klimatologische impact van de zandtransporten niet zal toenemen ondanks een verdrievoudiging van het productievolume”, volgens de Vries.

Veel aandacht voor lokale milieu-effecten

In Scania’s besluit om te investeren in een volledig nieuwe gieterij is er rekening gehouden met de lokale milieu-effecten die de fabriekswerkzaamheden én de goederentransportdiensten veroorzaken in de vorm van lawaai en emissies. De huidige gieterij, die in 1914 werd gebouwd, ligt op een industrieterrein in de buurt van het centrum van Södertälje, terwijl de nieuwe fabriek zal worden gebouwd in een gebied buiten de stad op het industrieterrein van Tveta, ten westen van de snelweg E20.

Met de realisatie van de plannen om de wegeninfrastructuur in Södertälje te verbeteren, waaronder een nieuwe aansluiting op de E20, is het in de toekomst mogelijk om de lokale milieu-effecten van Scania’s goederentransportdiensten nog verder te verminderen.

De ontwikkeling van het terrein van de nieuwe gieterij in Södertälje zal van start gaan nadat de noodzakelijke milieu-effectrapportage is afgerond. Deze zal naar verwachting in het voorjaar van 2018 klaar zijn en de start van de bouw is gepland voor januari 2019.

Bij volledige capaciteitsbenutting zal de nieuwe gieterij hetzelfde aantal werknemers in dienst hebben als de bestaande gieterij, namelijk een kleine 200 werknemers.


Veevoerspecialist Fransen Gerrits neemt vijfde Scania in gebruik

missing-image ERP - Onlangs nam Fransen Gerrits uit het Noord-Brabantse Erp de vijfde Scania in het wagenpark in gebruik. Al honderdtwintig jaar is het bedrijf toonaangevend in de veevoerbranche en maakt voor het vervoer van haar producten gebr...

Vier nieuwe Scania trekkers voor Den Ouden

missing-image MILSBEEK - Bij Den Ouden in Milsbeek zijn ze echte Scaniafans. Het familiebedrijf rijdt met 14 trucks losgestort produkten. Recent ruilde directeur-eigenaar Ton den Ouden vier van zijn Scania’s in voor nieuwe R450 drie-...

Tielbeke Logistiek sluit zich aan bij de Safety Deal

missing-image HOOGEVEEN - Directeur Ernst Jan Dorgelo  heeft namens Tielbeke Logistiek zijn handtekening gezet onder de Safety Deal op het DC van retailer Kruidvat. Eerder dit jaar, op 30 september, hebben retailer Kruidvat, transp...

Vijftigste Scania voor Fellinger in Roden

missing-image RODEN - Transportbedrijf Fellinger in Roden viert deze week een mijlpaal met de ingebruikname van de vierde New Generation Scania (NGS). De volledig luchtgeveerde 4x2 met de uiterst zuinige 410 pk SCR-only motor is de 50ste Scania...

Scania tekent beroep aan tegen kartelboete Europese Commissie

missing-image SOEDERTALJE - Scania heeft beroep aangetekend tegen het besluit van de Europese Commissie betreffende het kartel bij het Europese Hof. In dit beroep betwist Scania de bevindingen en aantijgingen van de Europese Commissie. Scani...

Transportrisico

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

maandag 15 januari t/m zondag 21 januari:

Voor alle rijverboden van deze week klikt u hier!

Meer rijverboden
Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

Tip de redactie
Tip de redactie!


Fotoalbum

Nieuwste foto's

TN Slopen en Saneren
G. Hanzen
WLK Zeeland
Transnordic
Oegema
Oldtimer
» meer foto's!

Zelf foto insturen!