Clicky

 Berlijn herdenkt aanslag kerstmarkt

Berlijn herdenkt aanslag kerstmarkt
19-12-2017 11:22 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - Een jaar na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is dinsdag in de Duits hoofdstad een herdenking begonnen. Door de aanslag naast de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche aan de Breitscheidplatz kwamen twaalf mensen om het leven en raakten bijna honderd mensen gewond.

Familieleden van de twaalf slachtoffers en de gewonden onthullen dinsdag een gedenkteken aan de Gedächtniskirche. Een gouden 'barst' in de grond zou de diepe wond moeten symboliseren die de aanslag bij de getroffenen veroorzaakte.

President Frank-Walter Steinmeier zal in een toespraak tijdens een besloten bijeenkomst met nabestaanden zeggen dat de overheid en de maatschappij tekort zijn geschoten bij het ondersteunen van de betrokkenen. "Velen van de achtergeblevenen en gewonden, velen van hen, voelden zich in de steek gelaten door de staat'', staat in de tekst van de toespraak.

Ook bondskanselier Angela Merkel (CDU) zal naar verwachting de niet-openbare herdenking bijwonen op de afgesloten Breitscheidplatz.

De dader van de aanslag was Anis Amri, een afgewezen Tunesische asielzoeker. Hij reed met een vrachtwagen in op de bezoekers van de kerstmarkt. Elf mensen stierven ter plekke, de Poolse chauffeur van de vrachtwagen had hij eerder al doodgeschoten. Hij werd zelf vier dagen na de aanslag gedood in een vuurgevecht met de politie in de buurt van Milaan in Italië. De aanslag werd opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats