Transport Online - Witte Huis: Noord-Korea achter cyberaanval

 


Witte Huis: Noord-Korea achter cyberaanval

Witte Huis: Noord-Korea achter cyberaanval
19-12-2017 10:00 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De regering van president Trump beschuldigt Noord-Korea openlijk ervan dat het land achter de cyberaanval met de gijzelingssoftware Wannacry zat in mei van dit jaar. Tom Bossert, de veiligheidsadviseur van president Trump, zegt in de Wall Street Journal dat "Noord-Korea rechtstreeks verantwoordelijk is voor de wijdverspreide aanval, die miljarden heeft gekost".

De Britse regering had Noord-Korea in oktober ook al van de aanval beschuldigd. Het Witte Huis zal de beschuldiging naar verwachting dinsdag in een verklaring officieel herhalen. Noord-Korea heeft altijd alle betrokkenheid bij de cyberaanval ontkend.

De Amerikaanse regering heeft met "een zeer hoge mate van zekerheid" vastgesteld dat een hackersgroep Lazarus Group, die werkt voor de Noord-Koreaanse overheid, de Wannacry-aanval heeft uitgevoerd. De beschuldiging is volgens de medewerker bedoeld om het regime in Noord-Korea verantwoordelijk voor zijn daden te stellen en "toekomstige aanvallen moeilijker te maken".

WannaCry wist in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in 150 landen te besmetten. De systemen werden vergrendeld en de makers eisten omgerekend enkele honderden euro's in bitcoins. Zo werden in Groot-Brittannië meerdere ziekenhuizen getroffen. De gijzelsoftware kon worden gestopt toen een Britse onderzoeker een soort uitknop in de code ontdekte.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,582
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden