'Piek voor melkboeren van korte duur'

'Piek voor melkboeren van korte duur'
19-12-2017 09:48 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Het ging melkboeren dit jaar nog voor de wind, maar komend jaar kan dat al weer anders zijn. De melkprijzen gaan in 2018 namelijk door overproductie weer omlaag, zo verwacht het economisch bureau van ABN AMRO.

Maandag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen UR nog dat melkveehouders na twee magere jaren hun inkomens in 2017 weer aanzienlijk hebben zien stijgen. Dat was te danken aan de gestegen melkprijzen.

Volgens ABN AMRO lijkt zich een driejaarlijkse cyclus op de zuivelmarkt te ontwikkelen. Tekorten zorgen daarbij voor hogere prijzen van boter, kaas en melk. Die leiden tot hogere productie, waardoor de vraag omlaag gaat. Als de productie dan weer afneemt ontstaan nieuwe tekorten en begint het weer van voren af aan.

ABN AMRO denkt dat Nederlandse melkboeren er goed aan doen hun producten duurder te verkopen, omdat productieverhogingen er in Nederland door strengere milieuregels niet inzitten. Dat betekent een verschuiving naar meer hoogwaardige producten als biologische zuivel en merkkazen.

De bank stelt dat in de tweede helft van 2018 de prijsontwikkeling van melk vooral zal worden beïnvloed door het aanbod in de Europese Unie en Nederland. In Nederland zal de productie dalen als gevolg van nieuwe fosfaatwetgeving. In 2020 mag de melkveehouder zich weer verheugen op de volgende piek in de markt, als wordt gekeken naar de driejaarlijkse cyclus in de zuivelmarkt, aldus ABN AMRO.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden