Clicky

 
Transport Online - Ultimatum naar werkgevers streekvervoer, mogelijk acties

Ultimatum naar werkgevers streekvervoer, mogelijk acties

Ultimatum naar werkgevers streekvervoer, mogelijk acties
18-12-2017 11:16 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Vakbond FNV heeft een ultimatum gestuurd aan de werkgevers in het streekvervoer. De bond wil afspraken maken om de werkdruk tegen te gaan. Die is in het streekvervoer onverantwoord hoog. Voldoen werkgevers niet aan de eisen van de FNV en haar leden, dan zijn acties en stakingen onvermijdelijk.

Paula Verhoef, eerste cao-onderhandelaar FNV: "De chauffeurs worden steeds verder opgejaagd en uitgeknepen. Ze draaien vaak diensten van 4 uur achterelkaar zonder dat ze naar het toilet kunnen. Dat is onverantwoord en het moet anders, zo gaan wij niet door. Onze mensen zijn geen coureur, maar buschauffeur."

Vorige week vroeg de FNV samen met buschauffeurs aandacht voor de enorm hoge werkdruk in het streekvervoer. Er was toen een ludieke actie met dixi’s achter een bus.

Werkgevers hebben ruim de tijd gehad om fatsoenlijke afspraken te maken. Maar tijdens cao-onderhandelingen in de afgelopen maanden bleken ze totaal doof voor de vele signalen over de hoge werkdruk van buschauffeurs. Er waren geen afspraken te maken over fatsoenlijke pauzes of over tijd om passagiers goed van dienst te kunnen zijn. Ook een loonsverhoging zat er niet in.

Eén voor twaalf

Gaan de werkgevers niet in op de eisen uit het ultimatum, dan is de eerste landelijke 24-uursstaking op donderdag 4 januari 2018.

Verhoef: "Staken is voor niemand leuk. Maar zo doorgaan, is onmogelijk. De verantwoordelijkheid voor wel of geen acties in het streekvervoer ligt volledig bij de werkgevers. Komen zij met goede voorstellen, dan zijn stakingen niet nodig. Het kan nog, maar het is wel één voor twaalf – laten we de tijdsdruk nu maar eens bij de bazen neerleggen."

De werkgevers krijgen de feestdagen nog om na te denken over meer fatsoen in de arbeidsvoorwaarden voor chauffeurs. Het ultimatum loopt af op 2 januari om 12.00 uur. FNV en haar leden eisen minder krappe dienstroosters. Ze willen dat chauffeurs gemiddeld elke twee uur een mogelijkheid hebben om naar het toilet te gaan en na elke vier uur een fatsoenlijke pauze van minimaal een kwartier. Verder eisen ze een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand voor alle werknemers.

Collega-vakbond CNV houdt op dit moment ledenraadplegingen. Het ziet er naar uit dat zij aansluiten bij de acties.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,232
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden